כל מה שצריך לדעת על שבועות וחודשי הריון
בין "ממש בהתחלה" ו"עוד שנייה מתפוצצת" יש עולם של שבועות וחודשי הריון שחשוב להכיר.
אם אי פעם רצית להיות סופרת ולא הגשמת זאת, כעת כשאת בהריון אנו שמחים לספר לך שהפכת לסופרת מקצועית. אולי לא של ספרים – אבל של שבועות, חודשים וטרימסטרים. מרגע שנודע לך שאת בהריון, השאלה "באיזה שבוע את?" נשאלת תדירות ואת ודאי לא רוצה להתבלבל. העזרי במחשבון ההריון – פרטי הווסת האחרונה מספיקים כדי לאמוד עבור נשים באילו שבועות להריונן הן נמצאות.
איך סופרים שבועות הריון?
בפירוט הבא, תמצאי מידע על כל אחד משבועות ההריון, מחולקים לתשעת חודשי הריון ולשלושת הטרימסטרים. שימי לב – לא כל חודש הריון מורכב מארבעה שבועות. חילקנו את שבועות ההריון לפי חודשים, ואת החודשים לפי טרימסטרים, כך שבכל רגע נתון תוכלי לדעת איפה את נמצאת.
משבוע לשבוע – נקודות ציון משמעותיות
כל שבוע בהריון הוא משמעותי, אבל יש כמה שבועות שכדאי להכיר במיוחד:
שבוע 1
השבוע הראשון מתחיל עוד לפני שאת יודעת שאת בהריון. הגוף שלך מתכונן, הביוץ מתרחש, והביצית מחכה למפגש המיוחל עם הזרע. זה הזמן להיות קשובה לגוף שלך ולהתחיל לחשוב על שינויים קטנים באורח החיים, כמו תזונה בריאה והפחתת מתח. למידע נוסף על תחילת המסע שלך, הכנסי לשבוע 1 להריון.
שבוע 2
השבוע השני להריון הוא בעצם הזמן שבו ההפריה מתרחשת. ייתכן שאת עדיין לא מרגישה דבר, אבל הגוף שלך כבר מתחיל בתהליכים מופלאים להבטיח שהעובר יתפתח כמו שצריך. רוצה לדעת עוד על מה שקורה ממש עכשיו? הכנסי לשבוע 2 להריון.
שבוע 3
מזל טוב! השבוע השלישי הוא הזמן שבו העובר מתחיל להיווצר. הביצית המופרית מתמקמת ברחם, והנס הקטן מתחיל לגדול. ייתכן שעדיין אין סימנים נראים לעין, אבל ההתרגשות בהחלט מתחילה. לעוד מידע על מה שקורה בשבוע הזה, הכנסי לשבוע 3 להריון.
שבוע 4
שבוע 4 הוא השבוע שבו תוכלי לדעת (אם תחליטי לבדוק) – האם את בהריון? בדיקת הריון ביתית יכולה להתחיל לזהות את ההורמון HCG ייתכן שתרגישי עייפות, בחילות קלות או שינויים קטנים בגוף. למידע נוסף על השינויים שבדרך, היכנסי לשבוע 4 להריון.
שבוע 5
הגוף שלך מתחיל לעבוד במלוא המרץ, ועכשיו גם הסימנים להריון עשויים להתחיל להופיע: עייפות, רגישות בחזה ואפילו בחילות קלות. העובר הקטן כבר מתחיל להתפתח בקצב מרגש, כולל יצירת מערכת העצבים הראשונית שלו. רוצה לדעת איך תוכלי לשמור על עצמך ועליו? הכנסי לשבוע 5 להריון.
שבוע 6
מזל טוב! אם הכל "דופק" – הרי שתוכלי לראות את הלב הקטן באולטראסאונד ולשמוע את פעימותיו – 80 פעימות בדקה והקצב רק ילך ויגדל. רוצה לקרוא עוד? היכנסי לשבוע שישי להריון.
שבוע 7
מזל טוב, את בשבוע 7! העובר שלך גדל במהירות, ובדיקת האולטראסאונד יכולה לחשוף את הלב הקטן פועם בקצב מסחרר. ייתכן שתרגישי בחילות, עייפות או שינויים במצב הרוח – תופעות טבעיות לגמרי בתקופה הזו. רוצה לדעת עוד איך לעבור את השבוע הזה? הכנסי לשבוע 7 להריון.
שבוע 8
בשבוע 8, העובר שלך כבר בגודל של פטל קטן, אבל הלב שלו פועם חזק וידיים ורגליים קטנות מתחילות להתפתח. את עשויה להרגיש רגישות בריחות או שינויים בתיאבון. זכרי לנוח ולאכול בריא! לעוד טיפים ומידע על השבוע הזה, הכנסי לשבוע 8 להריון.
שבוע 9
העובר שלך בשבוע 9 כבר מתחיל להיראות יותר ויותר כמו תינוק קטן – האצבעות מתחילות להפרד, והפנים מקבלות צורה. ייתכן שעדיין תרגישי תופעות כמו בחילות או עייפות, אבל הן בדרך כלל סימן לכך שההורמונים שלך פועלים כמו שצריך. רוצה לדעת עוד? הכנסי לשבוע 9 להריון.
שבוע 10
בשבוע 10 להריון, העובר כבר בגודל של שזיף קטן, וכל האיברים המרכזיים בגופו מתפתחים. זה הזמן לבדוק האם את מקבלת מספיק חומצה פולית וברזל, ולחשוב על בדיקות שגרתיות. לעוד על מה שקורה בשבוע הזה, הכנסי לשבוע 10 להריון.
שבוע 11
ברוכה הבאה לשבוע 11! העובר שלך כבר כמעט 5 ס"מ, וכל המערכות שלו מתפקדות. את עשויה להרגיש יותר אנרגיה עם התקדמות ההריון – סימן טוב לכך שהגוף שלך מסתגל. חושבת על צילום אולטראסאונד או בדיקות נוספות? למידע נוסף על השבוע הזה, הכנסי לשבוע 11 להריון.
שבוע 12
אחד השבועות המרגשים ביותר במסע, הוא השבוע שבו תוכלי לדעת אם יש לך בן או בת בבטן. זהו בדרך כלל השבוע ה-12, במהלך בדיקת השקיפות העורפית – אם תחליטי לערוך כזו. עוד על שבוע 12, היכנסי לשבוע 12 להריון.
שבוע 13
החל משבוע 13 להריון ועד שבוע 17 ניתן לבצע סקירת מערכות מוקדמת, שמטרתה לאתר מומים מולדים או חריגות במבנה העובר. אם טרם גילית את מין העובר, הרי שאחרי הסקירה זה כבר לא יהיה סוד כלל. עוד מידע על כל מה שקורה לך ולעובר בשבוע 13 להריון.
שבוע 14
בשבוע 14 להריון נכנס שחקן חדש: הברזל. מומלץ לאישה בהריון ליטול תוסף ברזל של 30 מ"ג ביום החל מעכשיו ועד 6 שבועות לאחר הלידה. בשבוע זה יתכן שתתחילי גם לחשוב על איך תרצי לתקשר את ההריון במקום העבודה שלך – לטיפים בנושא, הכנסי לשבוע 14 להריון.
שבוע 15
שבוע 15 מביא עמו רגעים חדשים ומרגשים. ייתכן שתחושי את התנועות הראשונות של העובר – כמו פרפרים קטנים בבטן. זה גם זמן מצוין לבדוק עם הרופא שלך אם תוספי התזונה שאת נוטלת מתאימים לך. רוצה לדעת איך העובר שלך מתפתח השבוע? הכנסי לשבוע 15 להריון.
שבוע 16
הבדיקות ממשיכות: החל משבוע זה ועד לשבוע 20, תוכלי לבצע את בדיקת "החלבון העוברי" – שיכולה לאתר מומים ואי סדרים כרומוזומליים. אם ההריון שלך בסיכון או שאת מעל גיל 35 – מומלץ גם לבצע את בדיקת מי השפיר, אחת הבדיקות החשובות לאבחון מחלות גנטיות. למידע נוסף על שבוע 16, הכנסי לשבוע 16 להריון.
שבוע 17
ברוכה הבאה לשבוע 17! העובר שלך מתחיל לשמוע קולות, כמו פעימות הלב שלך או מוזיקה שאת מאזינה לה. הבטן שלך כנראה כבר בולטת יותר, ואנשים סביבך מתחילים להבחין שאת בהריון. רוצה לקרוא עוד על השבוע המיוחד הזה? הכנסי לשבוע 17 להריון.
שבוע 18
שבוע 18 הוא זמן מרגש – ייתכן שכבר תוכלי לראות את העובר בבדיקת האולטרסאונד ולראות איך הוא מתפתח. אם עדיין לא התחלת, זה זמן טוב לחשוב על סקירת מערכות מוקדמת. למידע נוסף על הבדיקות ועל התפתחות העובר, הכנסי לשבוע 18 להריון.
שבוע 19
בשבוע 19, העובר שלך מתכסה בשכבת עור דקה שנקראת "ורניקס", המגנה עליו בתוך הרחם. את אולי מתחילה להרגיש חזקה יותר, וזה זמן מצוין לעסוק בפעילות גופנית מתונה כמו יוגה או הליכות. לעוד על מה שקורה בשבוע הזה, הכנסי לשבוע 19 להריון.
שבוע 20
מזל טוב, הגעת לאמצע ההריון! שבוע 20 מסמל את תחילת המחצית השנייה, והעובר שלך כבר שוקל כ-300 גרם. זה הזמן לבדיקת סקירה מאוחרת, שבה תוכלי לראות את האיברים הפנימיים של העובר בצורה מפורטת יותר. רוצה לדעת מה עוד מחכה לך השבוע? הכנסי לשבוע 20 להריון.
שבוע 21
בשבוע 21, העובר שלך מתחיל לצבור שומן, והעור שלו כבר פחות שקוף. את עשויה להרגיש את התנועות שלו בתדירות גבוהה יותר. שימי לב לתזונה מאוזנת – היא תורמת גם לך וגם לעובר! למידע נוסף על השבוע הזה, הכנסי לשבוע 21 להריון.
שבוע 22
העובר שלך בשבוע 22 כבר שומע את קולך ואפילו מגיב כשאת מדברת! זה זמן מצוין להתחיל לשוחח עמו או לשיר שירים מרגיעים. הגוף שלך ממשיך להשתנות, ואת עשויה להרגיש לעיתים עייפות או עומס – אל תשכחי לקחת הפסקות למנוחה. רוצה לדעת עוד? הכנסי לשבוע 22 להריון.
שבוע 23
ברוכה הבאה לשבוע 23! העובר שלך כבר שוקל כמעט חצי קילו, והוא ממשיך להתפתח בקצב מרשים. את עשויה להרגיש יותר תנועות ו"בעיטות" קלות. זה הזמן לבדוק אם את שותה מספיק מים ושומרת על רמות אנרגיה תקינות. לעוד על השבוע הזה, הכנסי לשבוע 23 להריון.
שבוע 24
הבטן הולכת וגדלה וכך אנו נכנסים לשבוע המתוק – השבוע שבו תתחילי לחשוב על בדיקת העמסת סוכר לשלילת סוכרת הריונית. מומלץ לערוך את הבדיקה בין שבוע 24 ל-28. לפרטים על הבדיקה ועל הנעשה בשבוע 24, היכנסי לשבוע 24.
שבוע 25
בשבוע 25 להריון, העובר שלך כבר שוקל כ-700 גרם, והריאות שלו מתחילות להתפתח לקראת נשימה עצמאית. את עשויה להרגיש את תנועותיו באופן ברור יותר, והוא אפילו מגיב לרעשים מבחוץ. זכרי להמשיך לעקוב אחרי רמות הברזל שלך! רוצה לדעת עוד על השבוע הזה? הכנסי לשבוע 25 להריון.
שבוע 27
ברוכה הבאה לשבוע 27 – השבוע האחרון של הטרימסטר השני! העובר שלך שוקל קרוב ל-1 ק"ג, והכליות שלו מייצרות מדי יום כרבע ליטר פיפי, היית מאמינה? כך או כך, ייתכן שתרגישי קצת כבדות או קושי בשינה – אל תהססי לנוח כשאת מרגישה צורך בכך. רוצה לדעת עוד? הכנסי לשבוע 27 להריון.
שבוע 28
שבוע 28 מסמן את תחילת הטרימסטר השלישי! העובר שלך ממשיך לגדול ולהתחזק, והשרירים שלו מתפתחים. אם עדיין לא התחלת, זה הזמן לחשוב על הכנת תיק לידה. למידע נוסף על ההכנות והשינויים שמתרחשים, הכנסי לשבוע 28 להריון.
שבוע 29
בשבוע 29 להריון, העובר שלך שוקל כ-1.2 ק"ג ואולי יכול לשמוע את קולך. ייתכן שאת חשה לחץ על הגב התחתון או הרגליים – נסי לשלב מתיחות עדינות או תרגילים ייעודיים להקלה. לעוד טיפים ומידע על השבוע הזה, הכנסי לשבוע 29 להריון.
שבוע 30
העובר שלך בשבוע 30 ממשיך לצבור שומן, והוא כבר שוקל כ-1.5 ק"ג. את עשויה להרגיש יותר עייפות או נפיחות – זה הזמן להקדיש תשומת לב למנוחה ולשתיית מים. אולי גם התחלת לחשוב על קורס הכנה ללידה? לעוד על השבוע הזה, הכנסי לשבוע 30 להריון.
שבוע 31
בשבוע 31, העובר שלך כבר בגודל של אננס קטן. את אולי חשה קושי מוגבר בשינה או יותר תנועות חזקות של העובר – נסי להיעזר בכריות תמיכה או בתנוחות נוחות יותר. רוצה לדעת איך להתכונן להמשך? הכנסי לשבוע 31 להריון.
שבוע 32
מתחיל להיות כבד בשבוע 32 להריון, ונוח הרבה פחות. בשבוע זה, שמסמן את סוף החודש השביעי – יתכן שתתחילי להרגיש את לחיצות הרחם על איזור הבטן. בכל זאת – משקל העובר כבר 1.7 ק"ג. לפרטים נוספים על שבוע 32 להריון, היכנסי לשבוע 32 להריון.
תעודות שליש: אז באיזה טרימסטר את?
נהוג לחלק את ההריון לשלושה חלקים – הנה מה שצריך לדעת על שלושת הטרימסטרים
אחרי שלמדנו על שבועות ההריון וחודשי ההריון, הגיע הזמן שנהיה בקיאות גם בטרימסטרים. נהוג לחלק את ההריון לשלושה טרימסטרים (שלישים), כאשר החלוקה המדוייקת לא נשענת על חודשי ההריון אלא על שבועות ההריון:
הטרימסטר הראשון - בין שבוע 1 ל-13
בתחילת ההריון מתחילות להתפתח מערכות הגוף של העובר. עד סוף הטרימסטר, או לכל המאוחר בתחילת הטרימסטר הבא, תוכלי לדעת את מין היילוד. אם את סובלת מבחילות ותופעות לוואי נוספות – בטרימסטר הראשון תחווי כנראה את הקושי בשיאו.
הטרימסטר השני - בין שבוע 14 ל-26
העובר גדל במהירות, ורוב מערכות הגוף שלו מתפתחות ומבשילות. בשלב זה של ההריון, רוב הנשים מרגישות יותר טוב מאשר בטרימסטר הראשון. בטרימסטר זה יש להמשיך להיות במעקב ולבצע את כל הבדיקות הדרושות.
הטרימסטר השלישי - בין שבוע 27 ל-40
מערכות הגוף של העובר כבר בשלות והוא פשוט גדל לו ומתחזק. תקופה זו בדרך כלל מוקדשת להכנות ללידה ולחיים החדשים שעומדים להגיע, במקביל לבדיקות השגרתיות.
במקביל למעקב אחר מספר השבועות להריון – כדאי שתדעי בכל עת באיזה טרימסטר את, כדי לדעת למה לצפות וכיצד להתנהל. אם משהו נראה לך שונה מהמצופה – פני לרופא או לרופאה שלך.