מאת: רונית דוייב, B.Sc Nut, MBA, המנהלת המדעית של סימילאק
התינוק בוכה. האם זה בגלל כאב בטן? ואם כן, ממה הוא נובע? לכל גיל בתקופה הינקות יש את הסימפטומים האופיינים לו. הנה המדריך שיעזור לכם לקרוא סימנים ולהגיב בהתאם:
גיל לידה ועד ארבעה חודשים: קוליק
אם התינוק סובל מהתפרצויות בכי של למעלה משלוש שעות ביום, לפחות שלושה ימים בשבוע ולמשך 3 שבועות והוא מקפל את רגליו לעבר הבטן, מאגרף את כפות ידיו ולעיתים הבטן שלו קשה ומכווצת – מדובר כנראה בקוליק והתינוק סובל מגזים. לפי דיווחי הורים, שכיחות הקוליק במחקרים שונים נעה בין 5% ל- 25% מהתינוקות.
טיפול –
- השכיבו את הפעוט כשהבטן שלו נשענת על הירך שלכם ועסו את הגב התחתון שלו.
- אמבטיה חמה לתינוק או כרית חמימה שתקרבו אליו, יכולים לעזור להרפות את השרירים המכווצים שלו.
- בסיום ההאכלה, הקפידו שהפעוט יוציא אוויר (גרעפס) והימנעו מהאכלת יתר.
- נסו לנדנד את התינוק בעדינות בכסא נדנדה. התנודות ירגיעו אותו וכך גם שרירי הגוף יתרפו. יש גם תינוקות שנרגעים בנסיעה במכונית.
- אם התינוק ניזון מתמ"ל, אפשר להתייעץ עם הרופא על החלפתו לתמ"ל עדין לעיכול, כמו סימילאק גולד קומפורט.
סיבות אפשריות נוספות לכאבי בטן לתינוק בגיל זה:
לא תמיד כאבי בטן אצל תינוקות בגיל זה, הם בהכרח סימן לקוליק. יש לשים לב ליציאות של התינוק. אם הן מימיות מדובר בשלשול, אם הן קשות, זו אולי עצירות וכדאי להתייעץ עם הרופא. סיבה אפשרית אחרת לאי נוחות בשלב זה, היא הריפלוקס. במידה והפעוט בוכה וחש אי-נוחות בזמן האכילה, יתכן ומדובר בריפלוקס – עליית מזון מהקיבה בחזרה לושט, שגורמת לתחושת צרבת. הריפלוקס יכול להופיע עם או בלי פליטות.
לרוב, המלצת הרופא במיקרה כזה, תהיה לנקוט בשינוי התנהגותי – כלומר, להזין את התינוק בארוחות בנפח קטן ובתדירות יותר גבוהה, לשנות את תנוחת ההאכלה; לשנות את ההתנהגות לאחר ארוחה ואת תנוחת השכבה ולעשות שינוי תזונתי, למשל אם משתמשים בתמ"ל אזי החלפת התמ"ל לכזה המסמיך את המזון בקיבה ומסייע בהפחתת תדירות הפליטות, כגון סימילאק Spit-up Relief. במקרים של ריפלוקס קשה יותר, יתכן ויהיה צורך בטיפול תרופתי.
גיל 4 חודשים עד שנתיים-שלוש: שיניים
קחו בחשבון שגם אם הפעוט נראה מוטרד, שריריו מכווצים והוא בוכה ממושכות, זו אינה בעיית בטן בהכרח וייתכן כי מדובר בצמיחת שיניים. לעיתים תינוק בוכה וההתנהגות במקרה של צמיחת שיניים, יזכירו להורה את התסמינים שמתלווים לכאבי בטן אצל תינוקות, אבל במידה ויש אוסף של תסמינים בינהם: ירידה בתיאבון, שינויים באכילה וחוסר שקט – נראה שהפעוט סובל מכאבי בקיעת השיניים וכדאי לתת לו נשכן קר, כדי להקל על תחושת החום בחניכיים.
גיל 4-6 חודשים: מעבר למוצקים
בגיל ארבעה חודשים נתחיל להציע לתינוק טעימות של פירות או ירקות מרוסקים. מאחר ומאכלים אלה הם חדשים עבור הבטן הקטנה של התינוק, הם עלולים לגרום לכאבי בטן או לתגובה אלרגית. יש לשים לב אם כך, שהטעימות הראשונות יהיו מבוקרות ואיטיות, כלומר, לנסות במשך כמה ימים רק מאכל חדש אחד, לבחון את התגובה ורק אז להוסיף מאכל נוסף. בכל תלונה של התינוק, יש להפסיק ולהתייעץ עם הרופא.
גיל 6 חודשים: מעבר שלב תרכובת מזון לתינוקות
בגיל 6 חודשים תינוקות הניזונים מתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) עוברים לשלב 2. ישנם תינוקות שלא יגיבו לשינוי וישנם תינוקות אצלם המעבר יהיה כרוך בהסתגלות קלה של מערכת העיכול ולכן, כדאי לעשות את השינוי משלב 1 לשלב 2 בהדרגה, ולהעלות בכל יום את מספר הארוחות מהשלב המתקדם.
בשורה התחתונה, חשוב, כי ההורים יילכו עם תחושת הבטן לגבי צרכי התינוק. כהורים המטפלים בפעוט על בסיס יומי, אתם מכירים היטב את התגובות שלו ויודעים באינטואיציה אם מדובר בכאב שתוכלו להקל עליו בבית או בבעיה חמורה יותר שמצריכה ייעוץ רופא.
נוסף על כל הסיבות האלו, ייתכן שהבייבי שלכם סובל מרגישות לחלב – הכנסו וקראו עוד בנושא זה.