אין ספק כי האתגרים העומדים בפני הורים לפגים, הם רבים ולא פשוטים. אמא ואבא שציפו לצאת מבית החולים עם תינוק בריא, נאלצים להתמודד עם המציאות החדשה, בה התינוק קטן מדי, נשאר בפגייה, לעתים מקבל חמצן ועירויים הנדרשים לו ומחובר למוניטור. זו תקופה קשה לנפש, היא תובענית והצורך להיות בבית החולים סביב השעון דורש הרתמות. הצוותים הרפואיים בפגיות עושים ככל יכולתם כדי שהקטנצ'יק יצא מהמחלקה כשהוא גדול וחזק – אולם בשנים האחרונות, יותר ויותר מודגשת גם מעורבות ההורים בתהליך. מחקרים חוזרים ומלמדים אותנו כי "שיטת הקנגרו", המבוססת על קשר בין הפג להוריו, היא בעלת תרומה רבה בשלב זה, ויש ליישם אותה ככל האפשר.
מהי "שיטת הקנגרו"? מדובר בשיטה שפותחה בסוף שנות ה-70, בעיר בוגוטה שבקולומביה. מקרי תמותה חוזרים ונשנים של פגים גרמו לד"ר אדגר ריי סנבריה לחפש שיטה שתגן על בריאותם. הוא התחיל לשלוח אמהות עם תינוקות פגים הביתה ולוותר על השהות הרציפה בבית החולים. בבית, המליץ לאמהות להתנסות בהנקת פגים, תוך מגע רציף בין האם לתינוק. ההשראה הייתה האופן בו אמא קנגרו נושאת את תינוקה בכיסה – מספקת לו הגנה ומזור. במשך השנים נאספו נתונים המוכיחים כי שיטה זו מאזנת את טמפרטורת הגוף של התינוק, מייצבת את קצב הלב ומשמרת את האנרגיה של הרך הנולד.
כיום, מחקרים מלמדים אותנו כי תינוקות מזהים את הקול והריח של אמם, ולדבר יש אפקט מרגיע עליהם, רוגע שבסופו של דבר תורם גם להתפתחות. הטכניקה הינה קלה ללמידה וכשהיא מבוצעת נכון יש בה יתרונות רבים לאם ולתינוק גם יחד. גם אבות יכולים ליישם את שיטת הקנגרו – מינוס ההנקה כמובן – ולהשתמש בה כדי להתחבר לתינוקם ולתת לאמא הפסקות למנוחה.
אלה הצעדים של שיטת הקנגרו:
● הוציאו את הפג מהאינקובטור, אם הדבר מתאפשר, כאשר לגופו רק חיתול וכובע
● הניחו את ראש התינוק על החזה של אמו, כך שאוזנו נמצאת קצת מעל לבה, כשראשו מוטה הצידה. ניתן להתעטף יחד בבד או חלוק
● הקפידו כי ראשו של התינוק יהיה יציב וכי אין חסימה לנשימתו
● הישארו כך לפחות שעה רצופה
● הניקו את הפג – הנקת פגים הוכחה כבעלת משמעויות רבות בשלב זה, ואין מניעה להמשיך להניק ככל שניתן