אחרי הלידה, מגיעה חופשת הלידה, ולקראת סופה – אנו מתחילות להתכונן לחזרה לעבודה, ולומדות על זכויותינו מול המעסיק שלנו. הדיון על מקומות עבודה מתחשבים באמהות הינו ער ביותר בימים אלה – יש מקומות שחרטו על דגלם את הנושא, אחרים עדיין מדשדשים מאחור. אבל מה שלא יהיה – קיימות זכויות הניתנות לך על פי חוק, ושלגביהן אין כלל ויכוח. זוהי לא בחירה של המעסיק האם להעניק את אותן זכויות – זו חובתו.
מי זכאית לשעת הנקה
עם החזרה לעבודה, לאחר חופשת הלידה ניתנת על פי חוק שעה של העדרות בתשלום מהעבודה, הנקראת בשם "שעת הנקה". אך זהו שם מטעה – השעה לא ניתנת לאמהות מניקות בלבד. זוהי שעה שמגיעה לכל אמא עובדת במשרה מלאה, גם כזו המאכילה בתמ"ל, וכמובן גם אם מאמצת. את השעה אפשר לנצל לשאיבת חלב, או לצאת מוקדם יותר הביתה כדי לטפל בתינוק – זהו, למעשה, השימוש הנפוץ יותר בה. אין אפשרות להמיר את השעה בהעלאה גלובלית בשכר – לכן חשוב להכיר אותה, ולנצל אותה.
כמה זמן ניתן להנות משעת הנקה?
השעה המדוברת ניתנת במשך כל יום עבודה, לתקופה של ארבעה חודשים מיום החזרה לעבודה. ארבעת החודשים נספרים מיום סיום חופשת הלידה על פי דין, ולא מיום הפסקת קבלת דמי הלידה, שעומד תמיד על 14 שבועות. כלומר – עבור אישה עם ותק של יותר משנה במקום העבודה, שניצלה את זכותה להאריך את חופשת הלידה ל-26 שבועות; ארבעת החודשים יספרו מתום 26 השבועות.
קיימים מקומות עבודה, כגון שירות המדינה – שהאריכו מרצונם את התקופה לשנה מיום הלידה.
ומה לגבי נשים שדוחות עוד יותר את השיבה שלהן לעבודה?
יש נשים שנשארות בבית זמן נוסף, על חשבון ימי חופשה שנתיים, או חופשה ללא תשלום. נשים אלה תאבדנה את שעת ההנקה שלהן, ככל שהחופשה נמשכת. אם, לדוגמא, אם החליטה להעדר שלושה חודשים בחל"ת, אחרי חופשת הלידה – בשובה לעבודה יהיה לה חודש אחד בלבד הכולל שעת הנקה. ואם מדובר בארבעה חודשים – השעה תאבד לחלוטין.
מעסיק שמונע מאם עובדת את השעה הזו – יכול להיתבע בבית הדין לעבודה, ויאלץ לשלם פיצוי. דעי את זכויותייך – השילוב בין אמהות לקריירה תמיד יהיה מאתגר, אבל חשוב להכיר את המקומות בהם החוק עומד לצידנו, ולא לוותר.