כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

איך לפתור בעיות בהנקה? המדריך המלא

גודש, דלקת, או סתם נשיכות מציקות בפטמות - ההנקה יכולה להיות חוויה נעימה אבל גם מלווה בבעיות. הנה הדרכים בהן נתמודד עמן

תינוק יונק

אמהות טריות רבות, שציפו לרגע שבו יתחילו להניק את הבייבי החדש שלהן – מוצאות שהמציאות לא תואמת את האידיליה שהן דמיינו. הנקה יכולה להיות חוויה מהנה, ותורמת לחיבור בין האם והתינוק, אבל היא גם יכולה להיות תובענית ולא נוחה. כאשר אם מניקה נתקלת בקשיים למיניהם, אין צורך להתייאש – במקום זאת, כדאי להכיר את הסוגים השונים של בעיות בהנקה, ואת הדרכים לנסות להגיע להקלה.

הנה סקירה של בעיות הנקה נפוצות. אם הן ממשיכות לאורך זמן, רצוי לפנות לרופא הילדים, אחות המנוסה בקשיים בהנקה או יועצת הנקה – כדי להתייעץ מה עוד ניתן לעשות:

כאבים בפטמות

פטמה כואבת ופצועה היא לא דבר נעים. רוב הפטמות יכאבו עד שיתרגלו לסגירה עזה של לסת עליהן, וכשלתינוק מתחילות לצאת שיניים – גם ה"ביסים" הקטנים מצדו, לא מוסיפים הנאה. אולם עם טיפול נכון ותשומת לב למצב, אפשר לפוגג את הכאב. בפטמות יש לטפל מהרגע הראשון שבו חשים בכאב בעזרת משחות מיוחדות. כמו כן, יש לשים לב שהכאבים בפטמות לא נגרמים כתוצאה מטכניקת הנקה לא נכונה, ולהיעזר ביועצת הנקה כדי לוודא שאת עושה זאת נכון. שחרור פתאומי של התינוק מהפטמה, עלול לגרום לכאבים עזים – התרגלו לנתק אותו מהשד באמצעות אצבע בפיו, ורק אחר כך, בעדינות, להרחיקו מהשד.

במקרה של תינוק שמצמיח שיניים, אפשר להפחית כאבים בפטמות על ידי הרגעת השיניים לפני ההנקה. הגישו לתינוק נשכן או בד קר ורטוב, לפני ההנקה, כדי שהדחף לנשוך את הפטמה יירגע אצלו, וההנקה תעבור בנעימים.

אמא מניקה תינוק

גודש בשדיים

כלי הדם המנופחים בשדיים, המתמלאים בחלב, עלולים לגרום לגודש בשד כולו, גדול וכואב. כתוצאה מהגודש, הפטמות הופכות לשקועות ולא בולטות וזה עלול להשפיע על הצימדות התינוק בהנקה. מה שגורם לעוד בעיות הנקה, מגביר את הגודש, ומכניס את האם למעגל של כאב וסבל. הלחץ שמתלווה לתהליך גם הוא לא מסייע להיפטר מהגודש.

הפתרון לגודש, הוא בראש ובראשונה- לא להפסיק להניק. גם אם כואב, הנקה בסופו של דבר תפחית את הגודש, ולכן יש להקפיד להניק לפחות 8 פעמים ביום. בין לבין, רצוי לשאוב חלב במשאבת הנקה. כדי להפחית את הכאב, רצוי לעשות מקלחות חמות ומרגיעות, ולשמור על אווירה של אופטימיות, עד לתום המשבר.

מחסור בחלב

נשים רבות חוששות שהגוף שלהן לא מייצר מספיק חלב כדי להתאים לדרישות התינוק, ומביעות חשש שתינוקן לא ניזון מספיק, ולכן הוא רעב ומתוסכל. אנשי מקצוע המתמחים בבעיות בהנקה, יכולים לספק תשובות לשאלות אלו, אז אל תהססי לפנות אליהם. העיקרון הוא שהנקה תדירה, תזונה מלאה לאם וצריכה מספקת של נוזלים – אמורים למנוע כל מחסור בחלב.

סתימה בתעלת החלב

חסימה בתעלת החלב יכולה להופיע על הפטמה בצורת נקודה לבנה קטנה, אדמומיות וחמימות בעטרה או גוש קטן באזור הפטמה. סימפטומים אלה מסמנים לנו כי משהו חסום שם בין השד לחור היציאה, ולא בטוח שכל החלב זורם בטבעיות כמו קודם. חסימה שלא מטופלת בזמן יכולה להפוך לגודש או דלקת, ולכן חשוב לשים לב לסימנים. לעתים חזיית הנקה לא נכונה גורמת לחסימה, לעיתים הסיבה היא הנקות לא מספקות ובפעמים האחרות הגורם העיקרי הוא לחץ של האם. כדי לשחרר את החסימה יש להניק עוד ועוד, לעיתים עוזר גם ללחוץ על הפטמה ליציאת חלב, וכמובן – לנוח ולהרגע.

דלקת בשד

דלקת בשד היא אחת מהתופעות הלא נעימות בזמן הנקה, והיא כוללת חום, צמרמורת, רגישות וכאבים בשד. יש להתייעץ עם צוות רפואי, אבל במקביל לא להפסיק להניק או לשאוב חלב, גם במקרה של דלקת. למרות החשש המובן – החלב שיזין את התינוק בעת דלקת, איננו מודלק בעצמו ולא גורם לשום בעיה רפואית.