
תקופת ההריון מלאה בהתרגשות, ציפייה, עריכת תכניות – וגם לא מעט בדיקות. לעיתים נראה כי הלו"ז של האישה ההרה מתמלא בעוד בדיקה ועוד בדיקה, עד שהיא מאבדת את הספירה – אך חשוב לזכור כי הבדיקות קיימות כדי לוודא כי הכל מתנהל כמו שצריך, ולנקוט בצעדים שיועילו, במקרה וקיימת בעיה.
חשוב שתדעי אילו בדיקות הריון הן הכרחיות, אילו ניתנות לבחירתך, ומה מצפה לך בכל בדיקה ובדיקה. הנה מורה נבוכים:
בדיקות גנטיות
בדיקות אלו אינן חובה, אך הן מומלצות לזוגות שמתכננים להפוך להורים, ונערכות בדרך כלל לפני ניסיונותיהם להרות. עם זאת, עבור מי שיודעים על מחלות תורשתיות במשפחה – ניתן לבצען גם אחרי הכניסה להריון פחות מתוכנן. מטרת הבדיקות לוודא כי המפגש בין המטען הגנטי של כל אחד מההורים, הוא לא כזה ששם את העובר בקבוצת סיכון למחלות תורשתיות. ואם נמצא שכן – יבוצעו בדיקות נוספות, לאבחון מצב העובר.
המלצת משרד הבריאות היא לבצע לכלל האוכלוסיה בדיקות דם לסיסטיק פיברוזיס ואיקס שביר (בדיקה שעל האישה לערוך קודם ובהתאם לממצאים תערך גם על הגבר) וכן ל-SMA. מעבר לכך – תינתנה המלצות על ידי יועצת גנטית, בהתאם למוצא כל אחד מבני הזוג. מרבית הבדיקות הגנטיות נמצאות בסל התרופות.
בדיקות דם ושתן
מיד לאחר הביקור הראשון אצל רופא הנשים ורצוי עד שבוע 12 להריון, יש לבצע בדיקת דם הבודקת ספירת דם, סוג דם ונוגדים ל-RH, בדיקת דם לסוכר בצום, נוגדנים לעגבת ובדיקת שתן לכללית ולתרבית. יתכן והרופא יוסיף בדיקות נוספות לפי שיקול דעתו. בדיקות אלה כלולות בסל התרופות וניתן לבצען בקופת החולים. מטרתן לאתר חוסר דם, נשאות לתלסמיה, אי התאמה בסוג הדם של בני הזוג, סוכרת טרום הריונית וזהום סמוי בשתן.