סימילאק, כאן בשבילכם

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

בדיקות לאחר לידה: מה שאסור לפספס

התינוק מושלם, ההריון הוא היסטוריה- אבל גופך עדיין זקוק לקצת יחס מיוחד. הנה כל מה שחשוב לדעת על בדיקות רפואיות לאחר לידה

אישה עוברת אולטראסאונד

במהלך ההריון והלידה, כל אישה עוברת ליווי רפואי מסודר. את יודעת בכל עת מתי הבדיקה הבאה שלך אצל הרופא ומה מתוכנן. המסגרת הזו לא נגמרת כאשר את חוזרת הביתה עם תינוק – ליווי רפואי הוא עדיין חלק מחייך כאם הטרייה. שישה שבועות אחרי הלידה, תשובי אל רופא הנשים שלך, שליווה אותך במהלך ההריון, והוא יערוך מספר בדיקות כדי לוודא שגופך מחלים כמצופה. במקרה של ניתוח קיסרי, יתכן שהבדיקה תתבצע עוד לפני שיסתיימו שישה שבועות.

כמו בכל בדיקת רופא, גם כאן כדאי להגיע מוכנה, ללמוד את הנושא מבעוד מועד, ולהשתמש בידע ככוח וכלי ליצירת חוויה טובה. אם יש שאלות לרופא, כדאי לרשום אותן על פיסת נייר מבעוד מועד, ולא להתבייש לשוחח עמו על מה שמטריד ומציק. לא כדאי להתבייש או לחשוש מבזבוז הזמן של הרופא, משום שכל פריט מידע בשלב זה, יכול להיות משמעותי.

 

בדיקת לחץ דם

בדיקות לאחר לידה כוללות שני חלקים – בדיקה גופנית כללית ובדיקה וגינלית. להלן פירוט קצר על מה שנבדק בכל אחת מהן:

בדיקה רפואית כללית

חלק זה של הבדיקה כולל:

● מדידת משקל – אחרי לידה, הרופא ישקול את האם, אבל לא מתוך ציפייה שתחזור למשקלה שלפני הלידה. זהו לא זמן מתאים לדיאטה, ואם נצפה שהיא תחזור למשקלה זה רק אחרי כ- חצי שנה, ולא בשלב זה. עם זאת, במסגרת הבדיקות לאחר לידה, הנבדקת נשקלת ויכולה לקבל מידע לגבי הפחתת משקל.

● מדידת לחץ הדם – בזמן ההריון תיתכן עלייה בלחץ הדם. בדרך כלל, עד לשבוע השישי שלאחר הלידה, לחץ הדם אמור לחזור לרמתו טרום הלידה.

● בדיקת שד – בדיקה להימצאות גושים ובעיות בפטמות, שעלולים לצוץ בעקבות הצטברות חלב אם. כדאי לחזור על הבדיקה אחת לחודש באופן עצמאי, והרופא יסביר לנבדקת כיצד לעשות זאת.

● בדיקת התפרים אחרי ניתוח קיסרי – לוודא שההחלמה מלאה וטובה.

בדיקה וגינלית

בדיקה זו מחולקת לשלושה חלקים:

● חלק ראשון – בדיקת האזור סביב תעלת הלידה, הנרתיק, פתח השופכה (פתיחת שלפוחית השתן) ופי הטבעת.

● חלק שני – בדיקת הנרתיק וצוואר הרחם בעזרת מכשיר מיוחד. במסגרת הבדיקה, מספר תאים יילקחו מצוואר הרחם וייבדקו כדי לשלול הימצאות של סרטן. בדיקה זו נקראת פאפ, ורוב הנבדקות כבר מכירות אותה מביקורים קודמים אצל רופא הנשים.

● חלק שלישי: בחלק האחרון של הבדיקה ייבדקו הרחם והשחלות לבירור אם חלו שינויים בגודלם ו/או בצורתם. בהקשר זה, כדאי לזכור שדימום וגינאלי או הפרשות, פוסקים בתוך 4 עד 6 השבועות הראשונים לאחר הלידה. דימום המתחיל כחודש לאחר הלידה הוא בדרך כלל דימום וסתי.

נזכור כי בדיקות לאחר לידה הן התחלה של תהליך מרפא וחיוני. אחרי הבדיקה, ניתן לקבוע בדיקות נוספות על פי התדירות שרופא הנשים ממליץ. חשוב למלא אחר הוראות הצוות, להמשיך ולבצע את הבדיקות העצמאיות בבית, ולא להזניח את הבריאות.