כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

צירי לידה ועד למשפחה - שלושת שלבי הלידה

מתי יודעים שצירי לידה הם הדבר האמיתי? מתי מתחילה הלידה, ומה מתרחש במהלכה? הנה התשובות לכל השאלות

אישה בהריון שוכבת בבית החולים עם מנטר צירים על הבטן

מה, כבר נגמר? תשעה חודשים עברו להם בסך, או אולי יותר נכון – שמונה חודשים ושנה – כי החודש התשיעי ארוך וקשה במיוחד, אבל הנה זה הגיע – בקרוב ההריון הזה יהפוך להיסטוריה. הלידה הולכת ומתקרבת – אם זו הפעם הראשונה שלך זה עלול להיות מעט מלחיץ, וגם אם כבר עשית זאת – תמיד מדובר בארוע דרמטי, מטלטל, ובלתי צפוי בדרכו.

חשוב לזכור כי כל יולדת היא אחרת, וכל לידה היא עולם משל עצמו ומתנהלת בקצב שלה. ובכל זאת, הלידה מחולקת תמיד לאותם שלושה שלבים, בואו ונכיר אותם מקרוב.

שלב ראשון: לקראת לידה ולידה פעילה

צירי לידה הם למעשה התחושה שמתקבלת כאשר שריר הרחם מתחיל להתכווץ, בעודו מכוון את העובר לכיוון תעלת הלידה – מה שגורם לכאב בלתי מבוטל. במהלך ציר, צוואר הרחם הולך ונמתח – וכך מתחילה, למעשה, "הפתיחה" המדוברת שעוד תשמעי הרבה עליה במהלך הלידה.

לכאורה, אין ספק שזה הדבר האמיתי – אבל קיימים גם צירים מלאכותיים, הנקראים "ברקסטון היקס". ההבדל הוא בתדירות: כמה התכווצויות בודדות במהלך היום סביר הן צירי ברקסטון היקס, בעוד צירים אמיתיים הם סדירים יותר.

את הצירים שהתחילו כדאי להתחיל לתזמן. לא רצוי להגיע לבית החולים מוקדם מדי, אלא לחכות עד שבין הצירים יש הפסקות של כעשר דקות זה מזה. יצויין כי בין 10 ל-15 אחוז מהלידות מתחילות בירידת מים ללא צירים – וגם במקרה זה יש להגיע לבית החולים. אל תשכחי את התיק לבית החולים, שכדאי להכין מראש.

עם ההגעה לבית החולים ואחרי רישום בקבלה – תעברי בדיקות ראשוניות כגון לחץ דם, דופק, חום – ותחוברי למוניטור העוקב אחר הצירים. השלב הבא הוא כניסה לחדר לידה, שם תעברי בדיקה פנימית על־ידי הרופא או המיילדת, כדי לדעת מה מצב המחיקה והפתיחה של צוואר הרחם. ניתן גם לבקש חוקן, כדי למנוע יציאת צואה בשלב הלידה עצמה. במהלך הדרך, אם תרצי – תחוברי לאפידורל – משכך כאבים שמשתק את כל אזור הגוף מהמתניים ומטה, כדי למנוע כאב במהלך הלידה.

בשלב הראשון מובחנים שני תתי שלבים:

  • השלב הלטנטי – במהלכו צוואר הרחם נמצא בפתיחה של עד 3 סנטימטר
  • השלב האקטיבי – במהלכו צירי הלידה הופכים לתכופים וחזקים יותר, והפתיחה מתקרבת בהדרגה עד ל-10 סנטימטר.

המעבר מהשלב הראשון לשני יכול לקחת שעות, ואפילו יממה, ולעיתים תישקל במהלך הזה האפשרות להעזר בזירוז לידה. בכל מקרה, אלה אינן שעות קלות. הכאבים הולכים ומתגברים, ועמן המתח הנפשי, אבל זוהי העת להרפות, לחשוב מחשבות חיוביות, לחפש את התנוחות הנוחות ביותר ולהעזר בבן/בת הזוג. תכף זה מגיע!

מאמרים נוספים בקטגוריית ההריון:

כל מה שצריך לדעת על חדר לידה – סימילאק • מלונית אחרי לידה – סימילאק • ניתוח קיסרי: כל מה שצריך לדעת – סימילאק

אישה עם תינוק שזה עתה נולד מונח עליה

השלב השני: התינוק יוצא

בפתיחה של 10 סנטימטר זה הזמן להתחיל ללחוץ ולסייע לעובר לצאת לעולם, במורד תעלת הלידה. השלב הזה מלווה בלחיצות בפי הטבעת, והצירים הופכים סדירים ותכופים – אלה הם צירי הלחץ. המיילדת תתפוס את מקומה, ותעזור לך לבצע את הלידה – היא תנחה אותך מתי ללחוץ, על מנת שהלחיצות יהיו יעילות ולא יגרמו לך להתעייף לחינם.

בשלב זה, המיילדת מעסה בשמן את אזור "הפרינאום" – חיץ הנקבים, שעלול להקרע במהלך יציאת התינוק מתעלת הלידה. השימון והעיסוי נועדו למנוע או להקטין את הקרע – אך במקרה של קריעה או חיתוך כדי להקל על התינוק את היציאה – יתפר האזור בתפרים מתמוססים לאחר הלידה.

הלחיצות נמשכות בדרך כלל דקות ספורות עד ליציאת התינוק – יציאה שמתחילה בבצבוץ הראש. תוכלי להושיט ולהרגיש את הראש – עד שהוא יצא לאוויר העולם, בוכה, מקומט ומתוק. מזל טוב, את אמא! המיילדת תאפשר לבן/בת הזוג לחתוך את חבל הטבור, והילד או הילדה שלך יונחו על בטנך, לרגע של אושר בל יתואר. כן, עשית את זה!

 

קלוזאפ על הורים שמחים שמחזיקים את התינוק שלהם

השלב השלישי: יציאת השלייה

התינוק אמנם כבר בחוץ, אבל הלידה עדיין מתרחשת – עד שהשלייה, עמה הוא גדל ברחם, תצא גם היא מגופך. הרחם ממשיך להתכווץ, ולעתים המיילדת תורה לך לעזור ליציאת השלייה בלחיצות.

בשלב זה, אם יש צורך – גם יתפר הקרע או החיתוך באיזור חיץ הנקבים. אחרי שהסתיימו כל אלה, עניין של לפחות שעה בדרך כלל -תועברי למחלקת היולדות להתאוששות. הימים הבאים יוקדשו למנוחה והיכרות עם התינוק החדש, עד ליציאה המאושרת הביתה. הלידה מאחורינו והחיים החדשים מתחילים.