כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

כל מה שצריך לדעת על חדר הלידה

מה צריך להביא לבית החולים, מה אוכלים בזמן הלידה ומהי "תכנית לידה"? השאלות שמעסיקות את כל היולדות מקבלות מענה, ועמן טיפים חשובים ממיילדת שאפשר לסכם במילה אחת: "שחררי"

חדר הלידה הוא אחד החדרים החשובים בו תהיי בחייך. חדר שבו מתרחש הקסם, ושאותו כנראה לעולם לא תשכחי. לעיתים זהו גם חדר שנושא בתוכו שאלות: מה הדרך הטובה ביותר להתכונן ללידה? כמה זמן נשהה בו? מה קורה בכל שלב של הלידה?

הרצון לבוא מוכנות וערוכות לכל מצב, הוא טבעי מאוד. כל יולדת רוצה את הטוב ביותר עבורה ועבור תינוקה – אבל עליה להתכונן לכל תרחיש. "במהלך לידה, הדברים יכולים להשתנות באופן דרמטי ברגע", אומרת הדס פלוך חבקין, מיילדת ומדריכת הנקה (ובוגרת שלש לידות בעצמה), "תפקידנו כצוות חדר הלידה הוא להגיב לכל שינוי, ובמקביל להיות ערים לרצון היולדת ולדרך שבה היא רוצה לעבור את הלידה". מדובר באיזון מתמיד וחשוב, שנשען גם על שיתוף פעולה והקשבה מכל הצדדים. הצד שלך, היולדת, הוא לדעת למה לצפות, ולהכיר את העדפותייך. הנה כמה טיפים כלליים שיעזר לך להתכונן:

הכיני תיק לחדר הלידה מראש

כדאי להגיע לחדר הלידה עם תיק שנארז מראש, ומונח החל מתחילת החודש התשיעי בפינה מרכזית בבית, כך שלא יהיה בלבול לגבי מקום הימצאו. התיק לחדר הלידה צריך לכלול בתוכו את כל מה שיעביר לך את הזמן בנעימים, החל במטען לסמארטפון, פלייליסט נעים, והמשך בבקבוק מים, חטיפים אהובים וכלי רחצה. חשוב לא לשכוח לבוא עם תעודת הזהות ועם כרטיס מעקב הריון של אחות או רופא, כל ההנחיות הרפואיות החשובות נמצאות שם, ועליהן לעבור בין אנשי הצוות כאשר הם בהחלפת משמרות. במקביל, ארזי גם תיק לחדר היולדות, לימים שאחרי הלידה, עם בגדים להחלפה.

בואי עם תכנית לידה

לצד כרטיס מעקב הריון, כדאי להגיע גם עם "תכנית הלידה" – סיכום בכתב של העדפות היולדת. לא מדובר במסמך רשמי, אבל כזה שנהיה נפוץ יותר ויותר, ויש מגוון דרכים להכין אותו: אפשר למלא את התכנית בקורס הכנה ללידה, או בעזרת מלוות לידה או דולה, ואפשר גם למצוא מסמכים להדפסה באינטרנט. אין תהליך רשמי שבו יולדת מכינה תכנית לידה עם רופא מעקב הריון, אבל בתי חולים מאפשרים היום להיפגש עם מיילדת לפני הלידה ולהעזר בה כדי לנסח את תכנית הלידה, זה נפוץ בעיקר אם יש טראומת עבר, שהיולדת רוצה שידעו עליה בחדר הלידה. יש דברים שאפשר לשלוט בהם ויש כאלה שלא. את לא יכולה לבקש שלא תצאי מחדר הלידה עם תפרים, למשל, אבל את יכולה לבקש שרק אישה תתפור אותם. מה עוד יופיע בתכנית הלידה? נושאים כמו האם היולדת תרצה אפידורל או לא, האם היא תרצה להניק מיד אחרי הלידה ואם כן – האם קיבלה הדרכת הנקה מבעוד מועד. "המיילדות והרופאים מתחלפים במהלך הלידה, והם לא מכירים אותך ואת כל הסיפור שלך – ולכן הדף הזה יכול להיות מאוד יעיל. אבל אחרי הכל מדובר רק בדף, והוא לא מה שחשוב – אלא התקשורת ביניכם, שבמקביל צריכה גם להעשות בעל פה", מחדדת הדס.

החליטי מראש מי מוזמן לחדר הלידה ומי לא

ברוב חדרי הלידה היום, מאפשרים ליולדת להיכנס עם שניים או שלושה מלווים. בן הזוג, במקרה של אישה בזוגיות – הוא אחד מהם; והשתיים הנוספות יכולות להיות בנות משפחה, חברות, דולה או מלוות לידה. "אם את מזמינה דולה לחדר הלידה, חשוב שהיא תכיר את חדר הלידה ותדע שזו טריטוריה רפואית. היא לא חלק מהצוות הרפואי, אלא באה להקל על היולדת", אומרת הדס. והנה טיפ חשוב: אל תזמיני חברות ובנות משפחה לחדר הלידה רק כי "לא נעים לך". לפני הלידה, חשבי היטב מי תועיל, על פי הקשר בינכן והאישיות שלה. אין צורך לקיים אסיפה משפחתית בחדר הלידה, זהו רגע אינטימי וחשוב שהוא יהיה שלך בלבד. יש סבתות שיכולות להביא תועלת בלידה ויש כאלה שעדיף שיחכו בבית ויעזרו שם. שיכינו אוכל ויסדרו, ובעיקר ישמרו כוחות לימים הבאים – כי אלה הימים שבהם צריך את העזרה האמיתית.

כמה זמן נהיה כאן?

זוהי שאלת השאלות. חשוב לדעת שכל לידה מתקדמת בקצב שלה, יש כאלה שאורכות שעות ספורות ואחרות יכולות להגיע אפילו ליומיים. השלב שאליו אנחנו שואפים במהלך לידה הוא כמובן פתיחה מלאה, שאחריו מתחילות הלחיצות. לעיתים – ובשיתוף עם היולדת – יוקדם שלב זה, בעזרת זירוז. חשוב לזכור, שגם אחרי פתיחה מלאה, הלידה לא בהכרח מתרחשת מיד. עשויות לעבור כמה שעות בין הפתיחה ללידה. "מבחינתי ברגע שהגענו לפתיחה מלאה – הפכנו את שעון החול, וכעת נבחן את המצב שוב. נראה איך היולדת מרגישה, איפה התינוק ומה מצבנו – ובהתאם לזה נחליט מתי מתחילים ללחוץ. אם זה מתעכב – אפשר גם לגשת ללידת ואקום או מלקחיים". כמובן שבכל סיבוך מעבר לכך, האופציה של ניתוח קיסרי תמיד קיימת – אבל נרצה להמנע ממנה ככל האפשר.

נשנשי בכיף, אבל אל תאכלי כבד מדי

אחד התפקידים של בן הזוג במהלך הלידה, מעבר לתמיכה מורלית ולעיתים שימוש כשק אגרוף לעצבים וכאב – הוא לדאוג לנוחות אהובתו בכל רגע. זה אומר עיסוי כשצריך, מיקום הכריות באופן הנוח ביותר – וגם האכלה. סביר כי היולדת תרגיש רעב במהלך התהליך, שיכול לקחת שעות ארוכות, ואין צורך להוסיף רעב לקושי הפיזי. עם זאת, ארוחות כבדות אינן מומלצות במהלך הלידה. מומלץ שבתיק יהיו חטיפים שהיולדת אוהבת, זה משמעותי בעיקר אם את מקבלת אפידורל. אחרי האפידורל אפשר לשתות רק מים ואסור לאכול, ולכן כדאי לאכול לפני, ולא דברים כבדים, כדי שלא יעמיס מדי על הגוף".

אפידורל – כן או לא?

הבחירה בין לידה טבעית ללידה עם אפידורל היא אחת ההחלטות החשובות של כל יולדת. במהלך החודשים לפני הלידה, רצוי לקרוא, להתייעץ ולחשוב היטב על היתרונות והחסרונות של כל אחת מהבחירות. היתרון של האפידורל ברור – הוא מפיג את כאב הצירים, שעלול להגיע למימדים עצומים. מאידך – מהרגע שקיבלת אפידורל, מעמדך משתנה – את כבר לא רק יולדת, אלא גם פציינטית. "האפידורל מגביל את היולדת, היא מחוברת למוניטור ולעיתים גם לקטטר, היא לא יכולה לזוז. חשוב לזכור שכל יולדת מגיבה אחרת לאפידורל. נרצה למנוע מצב בו היא לא תרגיש את הצירים האחרונים. מצב זה עלול להוביל ללידת ואקום, בה אנחנו פחות מעוניינים – אבל גם זה יכול לקרות", אומרת הדס. . ובלידה כמו בלידה – חשוב לדעת שהתכנית לא תמיד מתיישבת עם המציאות. "כשהפתיחה גדולה אולי לא נרצה לשים אפידורל גם אם היולדת רוצה, וננסה לשכנע אותה שזה לא רעיון טוב ועדיף להתקדם ללידה. מצד שני – מי שמחכה שעות רבות עם צירים, עשויה לשנות את דעתה גם אם לא התכוונה לקבל אפידורל. אנחנו כאן לכל תרחיש", מוסיפה הדס.

התינוק יצא – ומה עכשיו?

הרגע המיוחל סוף סוף הגיע: התינוק כאן. רגע מוזר, מפתיע, משמח כל כך. עם יציאת התינוק או התינוקת – הוא מונח על בטן אמו, ולאחר מכן נערכים לחיתוך חבל הטבור (אבא, סוף סוף יש לך תפקיד!). לאחר מכן התינוק נשקל, נעטף חלקית ומוגש לאמו, כדי לחוות את ה"עור על עור" החשוב והמענג. לא שוטפים את התינוק עדיין בשלב זה, ואפשר לנסות להניק כבר כאן, בחדר הלידה. אחרי ההיכרות הראשונית והמרגשת, ההמשך תלוי ברצון היולדת: מי שמעוניינת ב"ביות מלא", תשאר עם התינוק בחדר התאוששות ומאוחר יותר תגיע איתו לתינוקייה לחיסונים, בדיקות וברצונה, שטיפת התינוק במים. מי שמעוניינת ב"ביות חלקי" תפרד בשלב זה, כדי שהתינוק יקבל את החיסונים והבדיקות בתינוקיה. שאר הזמן יחולק בין התינוקייה לחדר היולדות בו תאושפז האם, בהתאם לצורך. כיום קיימת גם אופציה לאפס הפרדה, כלומר אחות מהתינוקיה יורדת אל האם בחדר הלידה ונותנת לתינוק את החיסונים בזמן שהוא על האמא. אם תינוקך יימצא בחלק מהזמן בתינוקייה – חשוב לסכם עם הצוות האם מקובל עלייך שיקבל בקבוק של תמ"ל, או שיקראו לך כשתינוק רעב, כדי שתניקי אותו.

כל הכתוב לעיל הוא כמובן בהנחה שהלידה הייתה תקינה, ושהתינוק יצא בריא וללא נסיבות מיוחדות. כל נסיבה מיוחדת, כגון סכרת הריונית או תינוק שזקוק למעקב מיוחד – תשפיע על ההחלטות לגבי אשפוז התינוק והאם.