כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

אמא עובדת: כל הזכויות לאחר חופשת לידה

כמה זמן נמשכת חופשת לידה, איך מחשבים דמי לידה, והאם גם לאבא מגיע? אנחנו כאן כדי להסביר את החוק

אמא עובדת

עברו שלושה חודשים מאז שבייבי חדש הגיח לאוויר העולם, ואולי חמישה או שישה – אבל זה הגיע, חופשת הלידה עומדת להסתיים. זה הזמן של האם העובדת להתחיל להתכונן למציאות חדשה, ויש שיגידו – די מאתגרת. המורכבות לא פשוטה – כולנו רוצות להתפרנס יפה, להצטיין במקצוע שלנו, להנות מהאמהות, ולשלב בין השניים באופן שלא נרגיש שדורש וויתורים.

הנה כמה מהזכויות לאחר חופשת לידה, שלהן זכאית כל אישה שחזרה אל שוק העבודה:

1. איסור על פיטורים אחרי חופשת לידה

זכויות לאחר חופשת לידה כוללות, בראש ובראשונה, את האיסור לפטר עובדת במשך 60 יום אחרי שחזרה לעבודה- אלא בהיתר מיוחד של משרד הכלכלה. 60 היום נספרים מיום החזרה לעבודה, בין אם חזרה אחרי 26 השבועות שניתנים בחוק, אבל גם אם האריכה את חופשתה ל"חופשה ללא תשלום". (קיראו עוד על חופשת לידה ואורכה)

2. שעות עבודה

במשך ארבעה חודשים מתום חופשת הלידה, יום העבודה של העובדת מקוצר בשעה אחת, שקיבלה את הכינוי "שעת הנקה", בתנאי שהיא מועסקת במשרה מלאה. אך חשוב לזכור – גם עובדת שאינה מניקה או שואבת חלב זכאית לשעה זו. קיימים מקומות עבודה בהם שעת הנקה ניתנת לעובדות במשך יותר מ-4 חודשים, כמו למשל שירות המדינה בו הם מורחבים לשנה – בררי האם במקרה את עובדת במקום מסוג זה (עוד על שעת הנקה).

בנוסף לשעת ההנקה, החוק מגן על האם העובדת מפני שעות שיקשו עליה לתפקד בבית. אסור להעסיק בעבודות לילה, בין השעות 22:00 ל-06:00 בבוקר או בשישי ושבת, במשך ארבעה חודשים מתום חופשת הלידה.

3. ימי מחלה

התינוק במסגרת ואת במשרד, אבל מה יקרה כשהוא יחלה ויזדקק לך? החוק קובע כי עובדים זכאים לזקוף עד שמונה ימי היעדרות בשנה בשל מחלת ילדיהם שמתחת לגיל 16, על חשבון ימי המחלה הצבורים שלהם. תשלום על ימי ההיעדרות בשל מחלת הילד זהה לאופן תשלום דמי מחלה בשל מחלת ההורה עצמו: עבור יום ההיעדרות הראשון לא יבוצע תשלום כלל, עבור הימים השני והשלישי 50% משכר העבודה, והחל מהיום הרביעי 100% מהשכר.

4. העדרות מעבודה בעקבות מצב הקשור ללידה

לא תמיד חופשת הלידה, גם אם הוארכה – מספיקה על מנת לצבור את כל הכוחות בחזרה. לא זאת ועוד – לעתים, מצבים רפואיים דורשים הישארות בבית. החוק קובע כי עובדת רשאית להעדר מעבודתה מתום חופשת הלידה עד תום 6 חודשים מאותו יום – אם אישר רופא כי מצבה עקב הלידה מחייב זאת. ימי ההיעדרות יחשבו כימי מחלה, ואסור יהיה לפטר את העובדת בתקופה זו. הכלל תקף גם לגבי עובדת מניקה, שהעסקתה נאסרה בתקופת ההנקה, ושאינה זכאית לחופשה ללא תשלום אחרי חופשת הלידה מכוח חוק.

5. התפטרות לצורך טיפול בילד

ההבדל בין התפטרות לפיטורים, כידוע, הוא משמעותי מבחינת שיעור הפיצויים. גם כאן, החוק חושב על האם הטרייה: עובדת שהתפטרה בטווח של תשעה חודשים מיום שילדה, על מנת לטפל בילדה – יראו את התפטרותה, לעניין חוק זה, כפיטורים והיא תהיה זכאית לקבל פיצויי פיטורים במידה ועבדה לפחות שנה אצל אותו מעסיק. העובדת תצטרך להוכיח, עם זאת, כי ההתפטרות היא אכן לצורך טיפול בילדים ולא, למשל, מציאת עבודה חדשה.

6. חיפוש עבודה חדשה

החוק מגן גם על האמהות שנמצאות בתהליך של חיפוש עבודה. על פי "חוק שיוויון ההזדמנויות בעבודה", חל איסור על מראיין בראיון עבודה להפלות מועמדת לעבודה על סמך הורות. אמירות כמו "העבודה הזו לא מתאימה לאמהות" או שאלות כמו "מה יהיה כשהתינוק שלך יהיה חולה, איך תבצעי את התפקיד?" הן אסורות ואפילו יכולות להוות עילה לתביעה ופיצוי כספי.