מזל טוב! הלידה מאחורייך וכעת התחילה עונת הבירוקרטיה. לעיתים הצורך למלא טפסים ולעמוד על זכויותינו עלול לבלבל את היולדת הטרייה, אבל חשוב להבין את הרציונל העומד מאחוריו. הבאת לעולם זה אדם חדש, הקהילה רוצה לדאוג לו ולוודא שהוא מקבל את צרכיו – והדרך לשם עוברת כמובן בך, אמא שלו.
עבור האמא העובדת, זהו הזמן להגיש תביעה לביטוח לאומי לקבלת דמי לידה, המשולמים בתקופת חופשת הלידה. אך זה לא הכל – את זכאית גם למענק לידה חד פעמי, וזאת בין אם את עובדת או לא. מענק לידה הוא דרכה של החברה לתת לך את ברכת הדרך ביציאה אל הדרך החדשה. שיעור מענק הלידה משתנה בהתאם למספר הילדים, כאשר המענק הגבוה ביותר הוא לתינוק ראשון, והסכום הולך ופוחת אחריו. לשיעורי מענק הלידה היכנסי לאתר ביטוח לאומי.
מענק לידה משולם בדרך כלל באופן אוטומטי, ואין צורך להגיש תביעה לביטוח הלאומי. זוכרת שאמרנו לך להביא תעודת זהות שלך ושל בן זוגך ללידה? זו הסיבה – ברוב המקרים מוגשת הבקשה לקבלת דמי לידה כבר בבית החולים, אחרי הלידה, האחיות במחלקה ינחו אותך למלא את הטפסים בבית החולים כולל פרטי חשבון בנק, והכסף יועבר לחשבון הבנק שלך ישירות.
מענק הלידה משולם בתוך חודש מיום הלידה לחשבון הבנק, שבו משולמת קצבת הילדים, ובלידה הראשונה – לחשבון הבנק שמסרת בבית החולים.
והנה עוד כמה פרטים שכדאי לדעת:
- המענק ניתן למי שילדה בבית חולים ישראלי, או אושפזה בבית חולים מיד לאחר הלידה – כלומר לא במקרים של לידת בית.
- הזכאיות למענק הן תושבות ישראל, נשות תושב ישראל, או אישה שעובדת בישראל, או שבן זוגה עובד ומועסק בישראל 6 חודשים רצופים לפחות בתקופה לפני הלידה, גם אם הם אינם תושבי ישראל (למעט תושבי האזור ושטחי האוטונומיה) – ובלבד שהלידה הייתה בישראל.
- המענק ניתן גם להורים מאמצים וכאלה שעברו תהליך פונדקאות. עבור פונדקאות שהתקיימה בישראל, הוא ינתן גם לאם הפונדקאית.
- במקרים בהם הינך תושבת ישראל או אשת תושב ישראל וילדת בחו"ל או ילדת בארץ במוסד רפואי שאין לו הסדר עם המוסד לביטוח לאומי (למעט יולדות תושבות האזור והאוטונומיה);ובמקרים בהם הינכם הורים מאמצים או עברתם תהליך של פונדקאות יש למלא טופס תביעה לקבלת מענק לידה ולהגישו לסניף הביטוח הלאומי שבמקום המגורים.