כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

אלרגיה לחלב אצל תינוקות: איך מזהים ומטפלים?

בשונה מאי סבילות ללקטוז, אלרגיה לחלב אצל תינוקות יכולה לעורר תגובות שונות בגוף, לא רק במערכת העיכול. מה הסימפטומים ומהו הטיפול הרצוי?

תינוק עם פריחה על העור

רגישות לחלב, אי סבילות ללקטוז, אלרגיה לחלב – יש כיום בלבול גדול בין התופעות המשפיעות על תזונת התינוק וסוג התמ"ל שתבחרו בו. לשמחתנו אנחנו כיום חיים בעידן בו אם תינוק אינו ניזון מהנקה ונמצא שהוא בעל אי סבילות ללקטוז או אלרגי לחלב – ישנו היצע רחב של פורמולות שיכולות להתאים עבורו, בין אם פורמולה דלה בלקטוז או מבוססת על חלבון מפורק באופן מלא.

ההבדל בין אי סבילות ללקטוז, לבין אלרגיה לחלב הפרה

בעוד שאי סבילות או רגישות לחלב יכולה לגרום לאי נוחות בבטן ולהרגשה רעה במערכת העיכול- נפיחות, גזים, שלשול, אלרגיה לחלב אצל תינוקות, כמו גם אלרגיות אחרות למזון, יכולות להופיע עם מגוון רחב של סימפטומים חמורים יותר, שיש לזהות ולטפל בהתאם. אלרגיה נגרמת בגלל שמערכת החיסון מזהה מזון מסויים כפולש זר ואז נלחמת בו על ידי ייצור נוגדנים. התגובה האלרגית של מערכת החיסון למזון מגיעה בדרך כלל בסמוך לאכילת המזון האלרגני אך יכולה להופיע גם שעות וימים אחרי החשיפה. בדרך כלל אלרגיה למזון לא תופיע בחשיפה הראשונה לאותו מזון אלא תופיע לאחר חשיפה חוזרת לאותו המזון.

אלרגיה לחלבון חלב פרה היא השכיחה ביותר בקרב תינוקות- כ- 2%-3% מהתינוקות. אצל רוב הילדים האלרגיה תחלוף בשנות החיים הראשונות.

סטטוסקופ על הגוף של התינוק

מה היא אלרגיה לחלבון החלב?

אלרגיה לחלב פרה הינה תגובה של מערכת החיסון לחלבון שנמצא בחלב הפרה. כשמערכת החיסון מזהה את חלבון החלב היא מעוררת תגובה אלרגית היכולה להתבטא בכמה אופנים:

  • על העור – פריחה, אודם, נפיחות, גרד.
  • במערכת העיכול – כאבי בטן, שלשולים, הקאות
  • במערכת הנשימה – קוצר נשימה, שיעול, נפיחות
  • שוק אנפליקט – התגובה הקיצונית ביותר, תגובה רב מערכתית מסכנת חיים שדורשת טיפול מיידי.

אלרגיה לחלב מעוררת במערכת החיסון נוגדנים מסוג IgE שגורמים לתגובה חריפה בגוף זמן קצר אחרי החשיפה (מכמה דקות ועד כשעתיים). את נוגדני ה- IgE ניתן לזהות בבדיקת דם ולמדוד את ערכיהם ואז להמשיך את האבחון במרפאת אלרגיה שם מתבצעות בדיקות מעבדה, תבחיני עור והצעה לתכנית טיפולית. קיימת גם אלרגיה לחלבון חלב שאינה מערבת ייצור נוגדנים מסוג IgE, בה נראה לרוב סימפטומים אך ורק במערכת העיכול כגון: הקאות, שלשולים, פליטות מרובות, יציאות דמיות. באלרגיה זו התגובות יופיעו שעות עד ימים מהחשיפה.

הטיפול

אם רופא קבע שהתינוק אלרגי לחלב, הטיפול הוא תזונה שאינה כוללת מוצרי חלב ובהתייעצות עם הרופא – מעבר לפורמולה היפואלרגנית המכילה חלבון מפורק כמו סימילאק אלימנטום או פורמולה על בסיס חלב סויה לתינוקות כמו סימילאק איזומיל. הרופא הוא זה שקובע עד מתי להמשיך עם תזונה זו – בדרך כלל עד גיל 5 חודשים או שנה ואז מתחילים לחשוף את התינוק מחדש לחלבון חלב באופן מבוקר, לעיתים רק בנוכחות רופא בבית חולים.