חלב אם הוא פלא של הטבע. אנחנו נהנות ממנו, ותינוקנו מתענגים לא פחות – אבל כמה אנחנו באמת יודעים עליו? כיצד הוא נוצר, ואיך אנחנו יכולות לדעת שהוא מגיע לתינוק?
החלב נוצר בתאים מיוחדים הנמצאים בשדיים, יוצא מהם, עובר דרך תעלות החלב וזורם דרך פתחי הפטמות אל התינוק. כדי שגופך ימשיך לייצר חלב לאחר לידת התינוק, שני דברים חשובים צריכים לקרות:
- גירוי הפטמות – גירוי שמעביר לגוף את המסר, באמצעות נתיבי העצבים, לייצר חלב נוסף. הגירוי נוצר על-ידי התינוק היונק מהשד בתנוחה הנכונה או על-ידי שאיבת החלב בעצמך.
- ריקון השדיים מחלב לחלוטין בתדירות גבוהה – ככל שתניקי יותר או שתשאבי יותר חלב, כך תייצרי יותר חלב.
החלב מגיע לתינוקך בעזרת יניקה ובליעה. היות שהתינוק צעיר ולא יכול לספר לנו על איכות הארוחה, חשובה כאן תשומת לב מיוחדת כדי לוודא שהחלב אכן זורם ממך אליו. התמקדי בסימנים הבאים:
צמא שלך
אם את צמאה בזמן שהוא יונק, זה סימן שהחלב זורם ממך אליו. הקפידי לשתות מספיק, כדי להמנע מהתייבשות.
התכווצויות ברחם בזמן ההנקה ומעט לאחריה
התכווצויות אלה הן סימן להנקה מוצלחת. אם הן לא נעימות, ייתכן שריקון שלפוחית השתן ממש לפני ההנקה יעזור. הכאבים הללו אחרי הלידה עוזרים לרחם שלך להתכווץ חזרה לגודלו הקודם, הם חולפים בדרך כלל כשבוע לאחר הלידה.
שינוי במציצות
כאשר החלב מתחיל לזרום, תבחיני בשינוי ממציצות קצרות וקטועות למציצות ארוכות וממושכות.
צלילי בליעה
אחרי יניקה, תוכלי לשמוע את התינוק שלך בולע את החלב.
זליגת חלב
ייתכן שתבחיני בחלב זולג מהשד השני כאשר התינוק יונק, זה סימן לכך שהחלב יוצא.
תחושת עקצוץ בשדיים
כמו מחטים וסיכות ננעצות.
למרות כל האמור לעיל, גם אם אינך מרגישה דבר, אל תדאגי. אין זה נדיר שלא להרגיש את זרימת החלב בכל הנקה. במקרה הצורך, התייעצי עם הצוות הרפואי שלצדך או עם יועצת הנקה, כדי ללמוד יחד את הרגלי היניקה של תינוקך ולמצוא את התנוחה המתאימה ביותר.