
אין כמעט אמא טרייה שלא מכירה את זה - תחושה של נפילת מתח, שמלווה בעצב בלתי מוסבר, המגיח אחרי הלידה. לכאורה, אלה אמורים להיות הימים המאושרים ביותר - ההיריון הגיע לסיומו, ותינוק חדש ממלא את העולם ואת החיים. אבל סיבות שונות מובילות למצבי רוח משתנים, ולא תמיד הם עולצים. אין צורך להיבהל. מאחורי הרגשות האלה נמצא החיבור בין שינויים ברמות ההורמונים לתשישות פיזית – שביחד עלולים לגרום לבליל של עצבות, פחד, כעס או חרדה.
כשני שליש מהאמהות החדשות סובלות מדכדוך אחרי לידה המכונה גם "בייבי בלוז". ה"בייבי בלוז" מופיע בדרך כלל מספר שעות ועד שבוע ימים לאחר הלידה ונעלם תוך מספר ימים ללא טיפול. לעיתים תחושה זו, מקורה בפחד מכובד האחריות הכרוכה בטיפול בתינוק חדש. יש נשים המדווחות על רגשות קשים של חוסר אונים, עצבות וחרדה הפוגמים ביכולתן לתפקד באופן רגיל. רק אם כאשר רגשות אלו מוקצנים ונמשכים יותר ממספר ימים, ייתכן שהם מעידים על דיכאון אחרי לידה.
כדי להתחיל להתמודד עם נפילת המתח ולא לאפשר לה להפוך לדיכאון לאחר לידה, יש לזכור כמה עקרונות קבועים. ראשית, אחרי המסע הארוך של הריון ולידה, רצוי שהאם תתן לגוף מנוחה ורגיעה. התינוק אינו זקוק לתשומת לבך בכל רגע נתון – כמו למשל לאחר שהוא הושכב בבטחה במיטתו או בלול. שיתופו של בן הזוג במטלות הקשורות בטיפול בתינוק ובמטלות הקשורות לטיפול בבית – יחד עם עזרה מחברי משפחה אחרים או מגורם חיצוני – יכולים להקל על האם לקחת זמן לעצמה, ולמצוא את האיזון הרגשי שחסר לה. בהקשר זה, חשוב לא להישאר לבד. שיחה עם חברה שעוברת תהליך דומה, ורישות הסביבה באמהות נוספות, הן דרכים מוכחות להתגברות על האתגר ויכול לסייע מפני הידרדרות לדכאון אחרי לידה.