כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

תינוק פולט – תופעה זמנית ולא בעייתית או סיבה לדאגה?

לאילו סימנים צריך לשים לב כשהתינוק פולט הרבה – ואיך אתם יכולים להקל עליו

תינוק מביט מעבר לכתף של אימו

פליטה היא אחד הביטויים למערכת עיכול עדינה שעדיין מתפתחת. תינוקות רבים פולטים וכל עוד לא מדובר בכמות גדולה או בהקאה, זוהי תופעה שגרתית וטבעית. הפליטות אינן גורמות כאבים לתינוק ולרוב מפסיקות לקראת גיל שנה, אז יתחזק אצלו שריר השוער המצוי בין הושט לקיבה. במידה והתינוק ממשיך לעלות במשקל ולא נראה כי הוא סובל מהפליטות, או אף כלל לא מודע להן, אין סיבה לדאגה.

מדוע תינוקות נוטים לפלוט?

  1. נפח הקיבה של תינוקות הוא קטן
  2. צינור הושט המחבר בין הלוע לקיבה קצר יחסית
  3. השריר הסוגר בין הושט לקיבה אינו חזק מספיק בחודשים הראשונים
  4. התינוק אכל יותר מהכמות הנחוצה לו וכך הוא נפטר מעודפים.
  5. סיבות אלו גורמות לכך שישנו החזר של כמות מסויימת של המזון מהקיבה החוצה.

    איך מבחינים בין פליטה להקאה?

    הקאה היא ריקון כל תוכן הקיבה. במהלך הקאה, כמות גדולה של מזון יוצאת דרך הפה בפתאומיות ובצורת קשת. הקאה לרוב גורמת לתינוק למצוקה רבה. במקרה של הקאות חוזרות ונשנות, יש לגשת לרופא ולערוך בירור. לעומת הקאה, פליטה היא כמות קטנה של מזון החוזר לחלל הפה ואינה גורמת לתינוק אי נוחות רבה. אם מדובר בפליטות בכמות גדולה מאוד המלווה בכאבים, בעיות אכילה, ירידה במשקל או תסמינים אחרים – יש להתייעץ עם הרופא.

אימא נושאת תינוק במנשא

התינוק פולט הרבה או מעט?

כאשר כמות הפליטה היא גדולה יותר מתכולה של כף או שתיים בכל פעם או אם משפיעה על עליית התינוק במשקל וכן אם הפליטה מלווה בתסמינים נשימתיים כמו שיעול, נשימה מצפצפת או חירחור, כדאי להיוועץ ברופא.

איך להתמודד עם פליטות ולהקטין את כמותן?

על אף שפליטות הן דבר שבשגרה ניתן לנסות לעשות מספר דברים שיסייעו לארוחה להישאר בקיבה ולא לעלות בחזרה:

  • תדירות ונפח הארוחה – גם בהנקה וגם בהזנה מתמ”ל מומלץ להזין את התינוק בארוחות בנפח קטן יותר ובתדירות גבוהה
  • תנוחת אכילה – אל תאכילו את התינוק בשכיבה. עדיף להאכיל כשהתינוק יושב בתנוחת האכלה אנכית.
  • אחרי האוכל – לאחר ההאכלה שאו את התינוק בצורה אנכית למשך כ-30 דקות, על הידיים או במנשא. עדיף להימנע מנסיעות מיד אחרי האוכל משום שהישיבה בסלקל עלולה ליצור לחץ על הבטן.
  • תנועה – הימנעו ממשחק נמרץ והקפצות מיד אחרי האוכל.
  • בליעת אוויר – הקפידו שתינוק פולט יוציא אוויר אחרי כל האכלה (גרעפס). בידקו את גודל החור בפטמה – חור קטן מדי עשוי לגרום לבליעת אוויר רבה, חור גדול מדי עשוי לגרום לזרם חלב מהיר מדי.
  • רעב – כדאי לנסות להאכיל את התינוק לפני שהוא רעב מאוד. יניקה מהירה מדי, גורמת לעתים קרובות לבעיות של פליטה ואכילה פחות מבוקרת וקשובה לצרכים.
  • הגבהה – כדאי להגביה חלק אחד של המיטה וגם של העגלה אם מדובר בסל שכיבה, כך שהחלק העליון של גוף התינוק יהיה גבוה יותר מהחלק התחתון (ראש גבוה מהרגליים).
  • סוג תמ"ל – -במקרה של תינוק שפולט הרבה, ניתן להתייעץ עם רופא לגבי שימוש או מעבר לתמ"ל מסוג אחר, כגון סימילאק ספיט אפ רליף A.R. המכיל עמילן אורז להסמכת המזון בקיבה.

תינוקת שותה בקבוק חלב עם סינר

מתי פליטות הופכות למדאיגות?

פליטות תכופות יכולות להצביע על בעיה של ריפלוקס תינוקות, חסימה במעי, זיהום, או אלרגיה. יש ליצור קשר עם רופא במידה ואתם מזהים את התסמינים הבאים:

  • עלייה בכמות ובתדירות הפליטות
  • עוצמה חזקה יותר של יציאת הפליטה
  • גוון משתנה. אם תכולת הפליטה היא כעת ירקרקה או צהבהבה
  • כשהפליטות מלוות בעלייה של חום הגוף, יש בהן דם, הבטן הופכת נפוחה
  • במקביל לפליטות, התינוק יורד במשקל ומפגין תסמיני כאב ואי נוחות.

פליטות והתייבשות

במקרה של כמות מוגברת של פליטות יחד עם שילשולים, יתכן ומדובר בוירוס. גם אם הוירוס עשוי להיות לא מסוכן, הוא עלול להוביל למצב של התייבשות. כדי למנוע התייבשות שהיא מצב מסוכן לתינוק, יש להקפיד לתת נוזלים לשתייה. התייעצו לגבי נוזלי שתייה המתאימים לתינוק, למצבים של חשד להתייבשות.

איך מזהים סימנים להתייבשות בתינוק?

במידה והתינוק נראה עייף ומותש מהרגיל; נותן פחות שתן; העור שלו יבש יותר; ויש לו כמות קטנה מהרגיל של רוק ודמעות, עליכם לפנות לרופא.

התמודדות עם הליכלוך מהפליטות

המטפלים בתינוק שפולט הרבה, צריכים להחליף מצעים ובגדים בתדירות גבוהה ולהזהיר מראש את כל מי שמרים את התינוק, שהוא עשוי לפלוט עליו. תינוק שפולט הרבה, דורש טיפול אינטנסיבי יותר. זוהי בהחלט התמודדות שדורשת סבלנות ואורך רוח עד שמערכת העיכול מבשילה. הנה כמה טיפים לתקופת הפליטות שייקלו עליכם:

  • סינר – חיוני להניח סינר לתינוק לפני כל ארוחה. יותר קל להחליף סינור מאשר סט בגדים שלם.
  • סדינית – מומלץ להניח כיסוי שאינו סופג נוזלים להנחה מתחת לסדין. כיסוי כזה ימנע מסביבת השינה של תינוק שפולט הרבה, להית רטובה ובעלת ריח חמצמץ
  • הגנה – השתדלו לשים על הכתף שלכם חיתול בד, אם אתם מחזיקים את התינוק, בייחוד לאחר הארוחה, כדי לא להתלכלך.