מאת: רונית דוייב, B.Sc Nut, MBA, המנהלת המדעית של סימילאק
ימי הקיץ החמים כבר לגמרי כאן ועם עליית הטמפרטורות רבים טוענים שהילד חייב לשתות יותר מים. זאת, למרות שבטיפת חלב מסבירים להורים באופן חד משמעי כי עד גיל חצי שנה יש להזין את תינוקכם רק באמצעות הנקה או תרכובת מזון לתינוקות ללא כל תוספת מים או נוזלים אחרים. חשוב לזכור,שקצב נשימתם מהיר יותר, ולכן תינוקות חשופים יותר ממבוגרים להתייבשות, יציאותיהם מימיות והכליות שלהם עדיין לא בשלות דיין לאגירת מים בגוף. כמו כן, התינוק שלכם אינו יכול לספר לכם שהוא צמא, והוא תלוי בכם שתספקו לו את כמות הנוזלים הדרושה. אז כיצד עלינו לנהוג בימי הקיץ ?
לפניכם כמה כללי זהב שכדאי לדעת בתקופת הקיץ עם תינוקכם:
מאיזה גיל מותר לתת לתינוק לשתות מים?
ע"פ הנחיות משרד הבריאות מגיל חצי שנה ומעלה. עד גיל חצי שנה אין צורך בהוספת נוזלים אחרים בנוסף לחלב אם או תרכובת מזון לתינוקות. המעבר למזון מוצק מצריך השלמת נוזלים. יש לזכור כי עד גיל שנה יש להרתיח לפחות למשך שתי דקות את כל סוגי המים.
מה קורה אם הילד מתחת לגיל חצי שנה וחם מאד בחוץ?
במידה והתינוק הינו מתחת לגיל חצי שנה, הקפידו על הנקה או הזנה בתמ"ל בזמנים קבועים, כך שהתינוק יקבל במהלך היום את הנוזלים הדרושים לגופו. במקביל היו ערניים לסימנים היכולים להעיד על מחסור במים והתייבשות.
החשש מהתייבשות
בד"כ הסימן הראשון שניתן לראות כשפעוט מתחיל להתייבש זה תחושת ה צמא אך כיון שהם קטנים ולא יכולים לשתף אותנו בתחושה, לא תמיד אנו מבנים את סימני האיתות שלהם ואנו עלולים לפרש את הבכי באופן מוטעה. בשלב בו אנו לא מספקים נוזלים לתינוק, יש לקחת בחשבון כי ההתייבשות קלה עלולה להחמיר במהלך היום.
כיצד תזהו שתינוקכם בסכנת התייבשות?
הסימנים הבאים יכולים להעיד על מחסור בנוזלים אצל תינוקות: פה יבש, בכי ללא דמעות, שתן כהה מדי, חיתול יבש במשך למעלה מ-3 שעות, עיניים או לחיים שקועות, עליה של חום הגוף, התנהגות בלתי רגילה, רגזנות וישנוניות. במקרה של חשד להתייבשות יש להתייעץ עם רופא.
הפעוט כבר בגיל חצי שנה ואינו מוכן לשתות מים, כיצד ניתן לעודד אותו לכך?
ממחקרים עולה שמומלץ להקפיד על שתייה במשך היום ומבין המשקאות יש להעדיף מים. מחקרים מראים כי שתייה של מיצים או משקאות ממותקים בכמות גדולה עלולה להחליף מזונות בעלי ערך תזונתי אחר, לפגוע בתיאבון ולגרום לעששת. ככל שתרגילו את התינוק בגיל צעיר יותר לשתות מים, כך ירכוש הרגלים טובים יותר להמשך חייו. יש להפוך את שתיית המים לנגישה יותר, להזכיר לילדים לשתות, להפחית את קניית המשקאות הממותקים או לשתות יחד עם הפעוט (ניתן לשלב משחקי שתייה). ניתן לקנות כוס יפה ולהוסיף למים קוביות קרח כדי לגרות את הפעוט לשתות.
דרך נוספת לקבלת נוזלים
למרות שרוב הנוזלים מגיעים מנוזלים, מומחים מעריכים שכ20% מגיע מהמזון. ניתן להציע פירות וירקות עשירים בנוזלים בשעות הבוקר ובשעות אחר הצהריים המאוחרות. ניתן לסחוט פירות טריים ולהקפיאם לארטיקים.
האם ניתן לקרר תרכובת מוכנה של מזון לתינוקות (תמ"ל) בימים החמים כך שתרענן את התינוק בעת השתיה?
ההמלצה היא לשתות תמ"ל בתוספת מים בטמפרטורת החדר ולהכין את תרכובת המזון בסמוך למועד ההאכלה. בימים חמים מאד ולתינוק בגיל חצי שנה ומעלה, ניתן לקרר מעט את הבקבוק עם התמ"ל על ידי השארתה במקרר למשך מספר דקות. בגלל החום הגבוה, יש לשים לב ולהימנע מהשארת פורמולה מוכנה לזמן ממושך מחוץ למקרר. ניתן לאחסן את התמ"ל המוכן שהתינוק לא שתה או סיים בבקבוק אטום למשך זמן מרבי של 24 שעות במקרר. אין לחמם את התמ"ל שוב לאחר שהתקרר.
מה קורה אם הילד מבקש לשתות תמ"ל בלילה?
יקיצות ליליות ובכי אינם נובעים דווקא מרעב או צמא, זאת למרות שאנו נוטים לפרש את הבכי וההתעוררות כרצון לאכול או לשתות. פעוטות מתעוררים משנתם מסיבות פשוטות כמו טיטול רטוב, צורך במגע וחום אמהי, בקיעת שניים, "בדיקת נוכחות" של ההורים, אך גם מצבי חולי כמו מחלות חום, כאבי בטן, דלקת אזניים וכדומה. במידה ונראה שהילד אינו נרגע והוא מעל לגיל חצי שנה, עדיף להציע לו בלילה בקבוק עם מים ולא עם תמ"ל, על מנת לא להרגילו לאכילה בשעות הלילה.
על מה חשוב להקפיד בחום הכבד בכל הנוגע להגיינה?
לאחר כל האכלה יש לנקות היטב את הבקבוקים, הפטמות, המכסים, הטבעות, מחלק המנות וכן את כל הכלים המשמשים להכנת התמ"ל באמצעות מברשות ניקוי מיוחדות ולהשתמש במים חמים ובסבון. לגבי אחסון התמ"ל – יש להקפיד לאחסן במקום קריר ויבש. קופסא שקרני השמש מגיעות אליה ונשארה זמן ממושך בחם, אין להשתמש בה. מלבד נושא הנוזלים והרגלי השתיה המומלצים לתינוק , ימי הקיץ החמים מציבים בפני לא מעט הורים שאלות בנוגע לחיידקים ושמירה על הגיינת המזון. לפניכם סיכום קצר בנושא וכמה דברים שחשוב לדעת:
העונה של החיידקים
עונת החורף ידועה כתקופה בה יש היתכנות גבוהה להיחשף למחלות וחיידקים, אך מסתבר כי דווקא בקיץ כשאנחנו מבלים יותר מחוץ לבית ושוהים יותר במחיצת אנשים, , בבריכה ומקומות סגורים, אז גוברים הסיכויים להידבק במחלות שכיחות. בנוסף, מזג האויר החם אינו תורם למצב ומהווה קרקע פוריה לשגשוגם של חיידקים מזיקים במזון, ועלולים לגרום להרעלת מזון , כמו כן יש לדאוג להגיינת המזון . לכן, גם בקיץ רצוי לצרוך מזונות המחזקים את מערכת החיסון במיוחד כשמדובר בתינוקות ופעוטות. חשוב שהתינוק יצרוך מזונות המכילים פרהביוטיקה, כלומר סיבים תזונתיים, אותם ניתן למצוא במזונות כמו פירות, ירקות ומזונות מדגנים מלאים. סיבים תזונתיים מהווים מצע מזון לחיידקים ידידותיים ובכך תורמים לשגשוגם ומסייעים לחיזוק ובניית מערכת החיסון של תינוקות ופעוטות. תינוק הניזון מחלב אם מקבל באופן טבעי את רכיב ה HMO , פרהביוטיקה מסוג אוליגוסכרידים הקיימים בחלב אם. רכיב זה מסייע לתמיכה וחיזוק מערכת החיסון. במידה ותינוק ניזון מתמ"ל, ניתן לבחור בתמ"ל המכיל את רכיב ה HMO. סוגיה נוספת שעולה על הפרק בקיץ היא בטיחות המזון אותו אנו וילדנו צורכים. בשלב בו התינוק מתחיל לצרוך מזון מוצק במיוחד מגיל חצי שנה ואילך, ההורים לא תמיד יודעים מה הוא אוכל כאשר הוא לא בבית. לעיתים, במעון היום, קורה מצב בו הילדים אוכלים מצלחת משותפת או שותים מאותו בקבוק. אוכל שנמצא זמן ממושך מחוץ למקרר או שהה בשמש יכול להוביל לקלקול קיבה ובעיות במערכת העיכול. ולכן יש לשמור על בריאות מערכת העיכול הן בעזרת התזונה והן בשמירה על הגיינה סביבתית והמזון.