כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

איך מסגלים סדר יום לתינוק?

בגיל שלושה חודשים זה הזמן להכיר לתינוק - או לפחות לעצמנו - את המושג "סדר יום". כך עושים זאת

אמא משחקת עם תינוק

אחרי שלושה חודשים של הסתגלות, הגיע הזמן לסגל לתינוק סדר יום קבוע, היוצר ביטחון מתוך הידיעה לקראת מה הוא הולך, הארוחה הבאה, המנוחה הקרובה. להורים סדר היום לא פחות חשוב – הוא מאפשר לנו להבין את מלאכת הטיפול שלנו בתינוק בצורה יותר עמוקה, ובכך להיות קשובים גם לצרכים שלו וגם לשלנו. זה הזמן להתחיל להתבונן, להקשיב, לקבל החלטות ולהנחיל הרגלים שילוו אותנו מדי יום.

הגיל האידיאלי להנחיל סדר יום לתינוק, הוא אמנם שלושה חודשים, אך גיל זה יכול להשתנות מתינוק לתינוק ובהתאם לצרכים של הוריו. התזמון חשוב – לנסות להשתלט על המצב מוקדם מדי יכול להיות חסר ערך, וגם התמהמהות יכולה לגבות מחיר. לפני הנחלת הלו"ז היומי, מומלץ לעקוב שלושה ימים אחר התינוק שלכם. רשמו מה עושה בכל שעה, מתי בדרך כלל אוכל, מתי ישן, מתי יש לו מצב רוח טוב, מתי עייף וכו'. בהתאם לממצאים קבעו סדר יום, שיחלק את היום לפעולות שונות.

סדר יום לתינוק עוזר מאד גם להורים לתת את המקום לצרכים שלהם, שלא בהכרח קשורים לתינוק. החל מהצרכים הכי בסיסיים, כמו זמן ארוחת צהריים (תתפלאו כמה אמהות שוכחות לאכול מרוב שהן מאכילות) – וכלה בזמן לזוגיות.

תינוק ישן

לכל תינוק יש סדר יום משלו, ואין כאן חוקים קבועים – אבל הנה כמה הנחיות כלליות לחלוקת היום:

הבוקר בא לעבודה

כדאי להשקיע בטקס קבוע לפתיחת היום – פתיחת התריסים, שירת שיר בוקר נעים, החלפת חיתול ובגדים בשעה קבועה ובמקום קבוע בבית. השעות הבאות יכללו אכילה וטיול. בתוך כשעה וחצי-שעתיים, תינוקי יהיה שוב עייף ואז יחטוף תנומת בוקר קצרה. במהלך היום רצוי לשנות מדי פעם את מקום השינה של התינוק כדי שילמד להירדם בכל מיני סיטואציות – בעגלה, מנשא, באור, ואפילו במקומות הומים ורועשים.

בצהרי היום

השעות האלה יוקדשו לטיול, משחק, אכילה ושנת צהריים. ההאכלה במהלך היום מתחילה להכנס לשעות קבועות כשאנחנו מנחילים סדר יום, עד שהאכלה "על פי דרישה" מתחלפת בהבנה עמוקה יותר, מתי התינוק רעב ומתי יש לו צרכים אחרים.

שנת הצהריים ארוכה יותר משנת הבוקר, ונעה בדרך כלל בין שעתיים לשלש. כאשר התינוק מתעורר משנת הצהריים, נתחיל סשן נוסף של משחק, אוכל, החלפות – עד לתנומה קצרה נוספת לפנות ערב.

מוכנים לטקס ההשכבה?

הארוע שמסמן לנו את תחילת הערב הוא האמבטיה. הקדישו זמן קבוע לאמבטיה וטקס קבוע שכולל את אמא ואבא, עם צעצועים ו"ספר אמבטיה" בו התינוק יכול להתבונן. האמבטיה תעייף את התינוק ותעזור להעביר אותו למצב של שינה. לאחר האמבטיה כדאי לעמעם את האורות, להוריד את האנרגיות והטונים בבית ולעשות סדר פעולות שמובילות לשינה.

לצערנו אין מתג שאפשר לכבות כאשר התינוק עייף ואז הוא נרדם. לכן צריך לעבור תהליך ממצב של פעילות ועירנות למצב של שינה. התינוקות של ימינו, בדיוק כמונו, פחות בתנועה במהלך היום ולכן התינוק זקוק לפעילות פיזית או מוטורית על מנת להתעייף באופן הרצוי.כשיש מבניות, לתינוק יותר קל להגיע למצב של שינה, הוא חש יותר בטחון, יודע לזהות כבר מה צפוי ומה הולך להיות.

לילה טוב תינוקי, נתחיל הכל שוב מחדש, כשנפגש מחר (אם תתן לנו לישון לילה שלם, כלומר…)

המידע באדיבות בת אל גלזר, מדריכה להתפתחות ועיסוי תינוקות.