סימילאק, כאן בשבילכם

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

אלרגיה בהריון: כיצד תזונת האם משפיעה על בריאות העובר?

ההריונית הסובלת מאלרגיה מתמודדת עם שאלות מיוחדות במינן, כמו מה לאכול עכשיו וכיצד להאכיל את תינוקה בעתיד. התשובות בסרטון של סימילאק

אישה אוכלת קערה של יוגורט עם גרנולה

נשים בהריון מעבירות זמן רב מההריון במחשבות על מזון – מה נכון לאכול, ממה רצוי להמנע ומה התפריט המומלץ ביותר עבור העובר. אבל מה לעשות במצב של אלרגיה בהריון? כיצד הידיעה כי אנו סובלות מרגישות למזונות מסויימים, תשפיע על הבחירות התזונתיות שלנו ועל ההערכות לעתיד?

רונית, המנהלת המדעית של סימילאק, שופכת קצת אור על הנושא. "אלרגיה היא תגובה של מערכת החיסון, בדרך כלל לחלבון מסוים שנמצא במזון. כתוצאה מהחלבון הזר, האלרגן שחודר לגוף, משחררים תאי החיסון חומר הקרוי היסטמין, שאחראי להרחבת כלי דם, ולתופעות הלוואי של האלרגיה".

אלרגיה בהריון, אם כך, מתנהגת כמו אלרגיה רגילה, אבל מציבה בפני ההריונית אתגר כפול: לספק לגופה ולעוברה את כל הצרכים התזונתיים, וגם להמנע ממאכלים שעלולים לגרום לה לתגובה גופנית לא רצויה. במצב של רגישות בהריון למאכלים שונים – חלבון חלב הפרה, סויה, בוטנים וביצים; כמו גם צליאק בהריון ורגישות לגלוטן – רצוי להתייעץ עם איש מקצוע, רופא ו/או תזונאי, כדי לגבש תפריט הולם שיענה על כל הצרכים הללו.

יש לשים לב גם למצב שבו האמא אינה אלרגית, אך האבא סובל מאלרגיה כלשהיא למזון, או שאחד האחים הגדולים אלרגי. הסיבה לכך היא שיתכן כי העובר כבר נוטה גנטית לאלרגיה, ומאכלים מסויימים שהאם צורכת ישפיעו עליו. הדבר חשוב במיוחד כאשר מדובר באלרגיה לאגוזים ובוטנים – נמצא שחלבון מהבוטנים יכול לעבור דרך השלייה, ולגרום לתינוק לפתח אלרגיה. כאמור, הדבר אינו תקף אם אין קרוב משפחה מדרגה ראשונה, שסובל מאלרגיה כזו.

נשים רבות הסובלות מאלרגיה בהריון, תוהות לגבי העתיד – האם האלרגיה תעבור הלאה לילד? קשה לתת תשובה ברורה בשלב כל כך מוקדם, אבל אפשר להתעניין בסטטיסטיקות כדי להיערך לעתיד. "לפי מחקרים", אומרת רונית, "אם רק אחד מההורים אלרגי, הסיכון שהילד יסבול מאלרגיה יכול להגיע ל-50 אחוז ואם שני בני הזוג אלרגיים לאותו מזון, הסיכון עולה ל-70 אחוז. בכל מקרה מדובר בטווח מאוד גדול של ביטוי האלרגיה, לדוגמה יתכן שילד אחד יסבול מאלרגיה קשה למזון ואחיו יראה סימנים קלים בלבד".

בחודשי חייו הראשונים של התינוק, בכל מקרה, הוא לא ייחשף למזונות מלבד חלב אם, או תרכובת מזון לתינוקות. גם כאן, צצות שאלות. לא מעט אמהות כיום אלרגיות לחלב, ותוהות האם על הדבר להשפיע על בחירותיהן. רונית מבהירה: "בכל מקרה מומלץ להניק, אך במידה ומחליטים להשתמש בתמ"ל, יש להתייעץ עם הרופא לגבי סוג התמ"ל והאם יש צורך בתמ"ל עם חלבון מפורק", היא מציעה. במצב של אמא אלרגית, יש לעקוב שלא מופיעים אצל התינוק סימני אלרגיה כגון פריחה, אדמומיות, הקאות, שלשול וכדומה. "אם התינוק מראה סימני אלרגיה יש לפנות מיד לרופא", היא מסכמת.

צפו בסרטון המלא: