סימילאק, כאן בשבילכם

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

איפה ללדת: איך תבחרי איפה לעבור את הלידה?

בישראל קיימים עשרות בתי יולדות, ועבור לא מעט נשים בהריון ההחלטה איפה ללדת מלווה בהתלבטות. הנה כמה דגשים שיעזרו לך להגיע לתשובה

אישה הריונית שוכבת במיטה בבית החולים

ההריון מתקדם, היום הגדול הולך ומתקרב וההכנות בעיצומן. עבור לא מעט נשים, ההחלטה איפה ללדת לא מלווה בשום התלבטות – הן יודעות בדיוק לאיזה בית חולים יגיעו כשהצירים יופיעו – בדרך כלל, מדובר בבית החולים הקרוב ביותר לביתן. עבור אחרות, קיימות מספר אופציות והן מקדישות את הימים האלה של סוף ההיריון כדי לקבל החלטה ולבחור את בית החולים המתאים להן יותר מהאחרים.

בישראל פועלים עשרות בתי יולדות. רובם מציעים סיורים בחינם לזוגות מצפים, שם אפשר ללמוד על הנהלים בבתי החולים, להתרשם מהאווירה, ולשאול שאלות שיכוונו אתכם בקבלת ההחלטה איפה ללדת. הנה כמה דברים שכדאי לשים אליהם לב:

1. מרחק בית החולים מהבית

כאמור, בדרך כלל זהו השיקול המכריע. מי שמתגוררת בצפון הארץ או בדרום, תגלה לעתים קרובות כי יש רק בית חולים אחד שנמצא במרחק סביר ממנה. אבל עבור תושבות המרכז, יש כמה וכמה אופציות לבתי יולדות, כאשר ההבדל בין זמני ההגעה אינם משמעותיים. עם זאת, כדאי לוודא כמה זמן בדיוק לוקח להגיע למיון היולדות מהבית, ואפילו לערוך כמה נסיעות מבחן לפני קבלת ההחלטה. כאשר נמצאים עמוק בצירים – כל דקה היא משמעותית.

תינוקת במיטת בית החולים

2. צפיפות

הצפיפות בבתי החולים בישראל היא עובדה ידועה ומצערת, וכולנו מושפעים ממנה. גם בעולם היולדות אין עודף מיטות, ועם זאת קיימות מחלקות יולדות צפופות יותר וצפופות פחות. כדאי לשאול בזמן הסיור כמה מיטות יש בחדרי הלידה ובמחלקה, ואפילו כמה רופאים מיילדים, מרדימים ואחיות.

3. מלונית

יולדות רבות בימינו מעוניינות לעבור למלונית, לכמה ימים של פינוק יחסי לפני ההגעה אל "החיים האמיתיים" בבית. במלונית, התנאים טובים יותר, כולל נוחות המיטה, הפרטיות, ואפילו האוכל. אם החלטתם שתרצו במלונית – התעניינו באילו בתי חולים יש מלוניות, מה עלות השהות בהן ומה היא כוללת.

4. ביות מלא או חלקי

אחת ההחלטות החשובות של ימי ההיריון האחרונים, היא מה נרצה שיקרה עם תינוקנו בימים הראשונים אחרי שהוא יוצא לאוויר העולם. האם נרצה שיישאר ליד אמו כמה שיותר (ביות מלא), או שיבלה חלק מהזמן בתינוקייה, בעוד אמא צוברת שעות שינה (ביות חלקי). את החלטת היולדת כדאי להצליב עם המדיניות במחלקת היולדות בבית החולים בו נסייר – ונשאל האם יש חדרים לביות מלא וחלקי, וכמה מכל סוג. במקביל, אפשר להציץ בתינוקייה ולהתעניין כמה אנשי צוות על כמה תינוקות יש בה בכל עת. אמהות רבות היום מתעניינות גם באפשרות של "אפס הפרדה" – כלומר הישארות התינוק איתן מיד אחרי הלידה, במקום להגיע מיד לתינוקייה לחיסונים ורחצה, כפי שהיה נהוג עד היום. שווה לברר, מה המדיניות הנהוגה בכל בית חולים שאתם לוקחים בחשבון, וכיצד היא משתלבת עם העדפותיכם. תוכלו לקרוא עוד על ביות מלא וחלקי בכתבה הזו (לינק).

5. גישות רפואיות

על פי שבועת היפוקרטס, כל רופא ורופאה מחויבים לתת ליולדת את הטיפול הטוב ביותר, עבורה ועבור התינוק שעומד להיוולד. עם זאת, אנו כבר יודעים כי רפואה אינו מדע מדויק, ויש גישות שונות בכל הליך רפואי, כולל לידה. יש רופאים שימליצו על זירוז לידה במצבים מסוימים, אחרים יעדיפו לחכות; יש מי שייטו יותר ללידת מכשירים, אחרים יעדיפו שיטות אחרות; וכמובן ההחלטה האם במקרה של סיבוך, יתקיים ניתוח קיסרי – היא החלטה שאופיה עשוי להיות שונה בין רופא לרופא. ניתן לשאול, בזמן הסיור המקדים, שאלות שיעזרו לנו להגיע להכיר את הגישות הטיפוליות במקום, כגון "מה גישתכם לגבי זירוזים?"; ואפשר גם להסתמך על ניסיון של יולדות קודמות, ולצבור כמה שיותר אינפורמציה רלוונטית. בין אם בשיחות עם חברות, או בפורומים או קבוצות הדנות בכך ברחבי הרשת.

6. יחס בין אישי

בזמן הלידה, וגם בימי האשפוז שאחריה – חשוב שהאם הטרייה תרגיש מוגנת, רגועה ושלווה. האנרגיה של הצוות המטפל מסביבה, היא חלק גדול מהתחושה הזו, עם דגש מיוחד על היחס של האחות המיילדת והאחיות במחלקת היולדות. נסו להרגיש במהלך הסיור המקדים, האם נדמה שיש אווירה מחויכת וסבלנית מסביב, והאם היא תואמת את הציפיות שלכם. גם כאן, לא יזיק לשאול מסביב, להסתמך על המלצות ולהיעזר בפורומים רלוונטים באינטרנט. במידה ושמעתם על מקרה פחות נעים שארע ליולדת באותו בית חולים, אפשר לשאול עליו ולברר את הפרטים, בטרם תתקבל החלטה סופית.

ההחלטה איפה ללדת היא לא תמיד פשוטה. כמו כל החלטה הקשורה לתהליך המורכב שהיא עומדת לעבור, יש לקבל אותה באופן שקול, אחראי ותוך קבלת כל המידע הנחוץ. אל תתביישו לשאול שאלות, אין שאלה מיותרת או טיפשית – בהתאם לתשובות שתקבלו, תוכלו להגיע לבית החולים שמתאים לכם יותר מכל, ולעבור חוויה נעימה וחיובית, עד היציאה בידיים מלאות.