כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

הריון ראשון: שבוע אחרי שבוע

מזל טוב! בעוד תשעה חודשים החיים יתהפכו, ויתמלאו באושר מהסוג שעדיין לא הכרת. הנה מה שמצפה לך, מרגע ההפריה ועד לסיום ההריון הראשון המרגש שלך

קלוזאפ על זוג צעיר הנמצא בחוץ, מחייך ומביט אחד לשני בעיניים

קשה לחשוב על התרגשות כמו זו שמלווה הריון ראשון. זו חוויה חדשה, מטלטלת, לעיתים קשה לעיכול -עבור שני ההורים לעתיד, ובמיוחד עבור האם, שבתוכה מתנהל נס מסוג שמעולם לא הכירה. החגיגיות באוויר מהרגע הראשון ועד לצאת התינוק או התינוקת החדשים אל העולם, מלווים גם בחששות, שאלות, ולעיתים גם בחילות ושלל תופעות לוואי.

אם זה הריון ראשון שלך, זה הזמן לדבר עם הגוף באופן ישיר. לעקוב אחריו, ללמוד מה קורה בתוכו, ובו בזמן לגלות כי את הולכת ומתחברת, מתמכרת, מתאהבת. נקודת הסוף נראית רחוקה כעת – אבל היא תגיע לפני שתאמיני – אולי כדאי לתעד יומן הריון עם כל החוויות הראשוניות שעוברות עליך – לא תאמיני כמה מהר אנחנו שוכחות.

 

אישה הרה עושה אולטרסאונד אצל התינוק

בינתיים, הנה תקציר הפרקים הבאים. תשעת החודשים שמתחילים עכ-שיו:

שליש ראשון – שבועות 1 עד 13: מביצית וזרע לחיים עצמם

13 השבועות הראשונים של ההריון מוגדרים כטרימסטר הראשון – השליש הראשון, ובמהלכם רוב האקשן מתרחש בפנים, ולא בחוץ. זה מתחיל, כמובן, בהפריה: הביצית המופרית שלך נעה בחצוצרה, מתחלקת, ומשתרשת ברחם. השילייה שלך מתחילה להיווצר, והיא שתזין את העובר עד סוף ההריון. כשכל זה קורה, את עדיין לא יודעת שאת בהריון. גם בשבוע השלישי, כשהעובר שלך כבר מצויד במטען הגנטי שילווה אותו לכל ימי חייו, ואפילו מינו כבר ידוע (אם כי את תצטרכי להתאזר בסבלנות עוד כמה שבועות, כדי לדעת מהו) – זו עדיין לא מציאות ברורה.

רק בשבוע הרביעי, המחזור שלך מאחר, ואת מתחילה לחשוד שאולי זה קרה. זה הזמן לעשות בדיקת הריון ביתית או בדיקת דם במרפאה, ולחכות לתשובה המרגשת. אחרי שסיימת לקפוץ באוויר מהתרגשות (זה בסדר, מותר) – קבעי תור אצל רופא הנשים שלך, שוודאי ירצה לראות אותך בין השבוע השישי לשמיני.

עכשיו שאת יודעת שאת בהריון, ואם לא עשית זאת בעבר – מומלץ לבצע בדיקות גנטיות- בדיקות דם שאת ובן זוגך תעברו, לאיתור נשאים של מחלות העוברות בתורשה. מידע שמתקבל מבדיקות אלו, יאפשר לך לגלות האם אתם נמצאים בסיכון יתר ובהתאם לקבל ייעוץ גנטי. התייעצי על כך עם הרופא שלך או עם היועצ/ת הגנטי/ת בקופת החולים שלך.

העובר שלך אינו עוצר לרגע – הוא ממשיך לגדול בקצב מהיר. בשבוע החמישי מתחילות מערכת הדם והלב שלו לפעול יחד, ואילו בשבוע השישי נוצרות מערכות הראייה והשמיעה שלו. בביקורך הראשון אצל הרופא, תוכלי לפגוש אותו לראשונה דרך מסך האולטרסאונד – הוא נראה כמו גרגר של אורז בשלב הזה. הרופא יאפשר לך להאזין לפעימות לבו. לאט לאט, תתחילי להבין שזה אמיתי, את באמת עומדת להיות אמא.

הגוף שלך וודאי יאותת לך בדרכים משלו. בחילות הן לא עניין נדיר בטרימסטר הראשון של ההריון – אלה הם ההורמונים הסוערים שלך – אם את סובלת מהן, נסי להתעודד בכך שהן בדרך כלל עוברות עד לשבוע ה-12. הקפידי על תזונה נכונה ומאוזנת, המנעי ממאכלים מטוגנים ושומניים, אכלי הרבה סיבים תזונתיים ושתי הרבה מים בכל יום. רצוי לאכול שלש ארוחות מסודרות ביום, וחטיפים בריאים ביניהן, כי הבחילה לעיתים מוגברת בעת רעב. תזונאי או תזונאית יוכלו להתאים לך תפריט שבועי שיתאים בדיוק לצרכייך בשלב זה.

בחזרה לעובר שלנו – בשבועיים הקרובים ימשיך לבו להתפתח, ובין השבוע השמיני ל-11 יתפתח גם מוחו במהירות רבה. בשבוע העשירי יופיעו בפיו ניצני שיניים, האיברים החיצוניים יקבלו צורה. בשבוע ה-11 עוברך כבר בגודל של אגודל ואיברי הרבייה שלו מתחילים להתפתח. זה גם הזמן שבו הקטנצ'יק מתחיל להעניק לך זוהר הריוני – זרימת הדם המוגברת בגופך תגרום לעורך להראות בוהק יותר, וההורמונים המציפים אותך מגבירים את שמנוניות העור וגורמים לו להראות חלק יותר ומעט זוהר.

מעכשיו ועד לשבוע 13, זה הזמן לסקר השליש הראשון: בדיקת שקיפות עורפית לעובר באולטרסאונד ובדיקת דם לך, הבודקת PAPP-A ו – free beta HCG. תוצאות הבדיקות האלה, משולבות, מאפשרות גילוי מוקדם של מומים שונים וקביעה מוקדמת של רמת הסיכון לתסמונת דאון בעובר.

בשבוע ה-12 לחייו – כשהעובר כבר בגודל של שזיף ממוצע – ילכו ויתבררו תווי פניו ויצמחו לו אפילו ציפורניים קטנטנות. בשבוע ה-13 נוצרים מיתרי הקול שלו והוא אפילו מתחיל לנוע – אך את עדיין לא חשה בכך. אך מה שבאמת חגיגי בשבוע הזה, הוא כי תוכלי לגלות סוף סוף, האם את אמא לעובר או לעוברית. אם בן זוגך ואת בחרתם לדעת, תשמעו זאת מהרופא היודע לזהות את איבר המין באולטרסאונד, ותוכלו להתחיל לחגוג. רק בלי השמפניה, אסור לך.

הדמייה של עובר שבוע 22

שליש שני – שבועות 14 עד 26 : היי, מישהו שומע אותי?

העסק מתחיל להיות רציני. בטן קטנה יצאה לה, החזה שלך גדל, ובדרך כלל זה הזמן להפסיק את הלחשושים מסביב ולהודיע לעולם בגאווה – אני בהריון.

ומה קורה בפנים? איבריו של תינוקך כבר נוצרו, והוא ממשיך לגדול. בשבוע ה-14 גודלו כגודל אגרופך והוא מתחיל להצמיח שיער. בשבוע ה-15 מערכת העצמות של תינוקך הולכת ומתחזקת, בשבוע ה-16 – יתכן שהוא כבר משהק (ואם מדובר בבת, השחלות שלה מתחילות לייצר ביציות).

מתחילת הטרימסטר השני ועד לשבוע 17, תוכלי לבצע סקירת מערכות מוקדמת, שיש בידה לאתר מומים מולדים או חריגות במבנה העובר. בין שבוע 16 ל-20, מומלץ לבצע את בדיקת סקר שליש שני, מטרת הבדיקה לאתר הריון בעל סיכון למומים פתוחים בתעלת העצבים של העובר. וכן לבדוק את הסיכון לאי סדרים כרומוזומלים כגון תסמונת דאון, ומומים בעמוד השדרה.

אולי תרצי לקיים גם בדיקת מי שפיר. הבדיקה כלולה בסל הבריאות לנשים מעל גיל 35 או לנשים שניתנה להן המלצה של גנטיקאי, והיא כרוכה בסיכון מסוים להריון, לכן לא כולן ממהרות לבצעה. הבדיקה נעשית בהוצאת מי שפיר מתוך הרחם במחט, והעברתם למעבדה לבדיקת הכרומוזומים של העובר ואבחון מחלה גנטית.

העובר שלך כבר מתחיל להיות ערני – בין השבועות 17 ל-19, הוא מתחיל לשמוע קולות מהסביבה החיצונית. הכליות שלו מחזירות את הנוזל שהוא בולע אל שק מי השפיר. בשבוע ה-20 לחייו הגפיים שלו כבר מפותחות היטב, ואת תרגישי זאת היטב. מרפרופים קטנים בבטן, לפתע תחושי בעיטות של ממש, שרק ילכו ויתחזקו במהלך ההריון. התייחסי אליהן כאל הד"שים הכי אותנטים שאפשר לקבל בשלב זה.

את אולי מרגישה עייפה, פחות חיונית מקודם, או סובלת משלל תופעות חינניות כמו עצירויות או צרבות. גם מצבי רוח אינם נדירים בשלב זה של ההריון. מצד שני – הבטן כבר יצאה בגאון וכולם רק רוצים להתחשב בך. השתמשי בעזרה ככל יכולתך כדי להוריד עומס – אבל זה לא אומר שעלייך לוותר על פעילות. דווקא ספורט יכול להיות יעיל בתקופה זו, כל עוד הוא לא שונה באופן מהותי מרמת הפעילות שאפיינה אותך לפני ההריון. התייעצי עם הרופא על כל תכנית אימונים חדשה שתרצי לאמץ.

בין השבועות 20 ל-23, מומלץ לבצע סקירת מערכות מאוחרת הבודקת באמצעות אולטרסאונד את שלמות מערכות הגוף של העובר ואת תפקודן. האיברים כבר נראים בבירור על מסך האולטרסאונד, ואפשר אפילו לקבל תמונות למזכרת.

הוא עובד קשה שם בפנים: בשבוע ה-21 מתחילה מערכת העיכול של התינוק לעבוד, בשבוע ה-22 הוא כבר מצוייד בחושי הטעם והמישוש, ובשבוע ה-23 הוא כבר תינוק לכל דבר, בגודל של קלח תירס. נותרו עוד חמישה שבועות עד תום השליש האינטנסיבי הזה: בשבוע ה-24 הוא פעיל כך שתנועותיו מסייעות לו לאמן את השרירים, להגמיש את המפרקים ולחזק את עצמות. הוא ממשיך להתפתח במהירות רבה. הנה, עברתם יחד כבר שני שלישים מהדרך, החזיקי מעמד אמאל'ה.

קלוזאפ על אישה בהריון עושה יוגה על חוף הים

שליש שלישי – שבועות 27 עד 40 : אמא ובייבי מתכוננים לדייט ראשון

העובר שלך גדל והתפתחותו מגיעה לשיאה. איברי גופו מגיעים כמעט לגודלם המרבי. ריאותיו מבשילות בהדרגה, כמו גם המערכת החיסונית שלו. משקלו כעת הוא כ-1,200 גרם, והוא עשוי להכפיל – ואולי אפילו לשלש אותו – עד שייוולד.

בשבוע ה-27 הוא כבר מסוגל לזהות את קולך ואת קולו של אבא. הוא עשוי לפקוח עיניים, והוא אפילו תופס תנומות קצרות. מגיע לו, הוא עובד קשה.

החדשות הטובות לגבי הטרימסטר הזה, הוא כי רוב הבדיקות המעיקות כבר מאחורייך, ואיתן הלחץ המלווה לשאלה: "מה אם משהו לא בסדר?". הבדיקה החשובה ביותר בתקופה זו היא בדיקת העמסת סוכר, שנעשית עד לשבוע 28. הבדיקה נועדה לשלול סוכרת הריון, שהוא מצב שחלק מהנשים ההרות סובלות ממנו, ודורש טיפול. אופן הבדיקה: תתבקשי להגיע לבדיקה אחרי צום, לשתות כוס של תמיסת גלוקוז ושעה אחר כך, ייבדקו רמות הסוכר שלך בדם. אם יתגלו רמות גבוהות של סוכר, תתבקשי לערוך בדיקה זהה נוספת, גם היא בצום. אם יתגלה כי את סובלת מסוכרת, או אם יש סיבה אחרת לבקר את העלייה שלך במשקל – תזונאי ירכיב לך תפריט מאוזן, שילווה אותך עד לסוף ההריון. נו, לפחות הבחילות כבר עברו, לא?

קלוזאפ על יד של תינוק ישן מונחת על יד של אימו

העובר שלך, בינתיים, עובר מהפכות בדרך אל העצמאות – בשבוע ה-30 הוא מתאמן על תנועות הנשימה, והפלומה ששמרה על חום גופו – נושרת. בשבוע ה-31 ממשיכות מערכות הרבייה להתפתח, ויכול להיות שאת כבר יכולה לדעת מתי תינוקך ער, ומתי הוא ישן. בשבוע 32 תתחילי לחוש שינוי בתנועות: כבר צפוף לו שם, בפנים ולפעמים זה כבר ממש לא נוח ומקשה על השינה. תתנחמי במסרים שהתנועות האלה מספרות לך – איפה הרגל ואיפה היד? אפשר כבר לשים לב.

שבוע ה-33, כשרגע הפגישה שלכם הולך ומתקרב, מסוגלים אישוניו הקטנים של עוברך להסתגל לאור בהיר ולאור מעומעם. כעת שכבת הוורניקס הלבנה, המגנה על עורו בתוך מי השפיר, הולכת ונעשית סמיכה יותר, ובשבוע ה-35 הוא כבר מתקרב לאורכו הסופי, אם כי מוחו ממשיך להתפתח במהירות. יתכן שכעת הוא כבר מתקבע בתנוחת ראש, בה ייצא אל העולם כשיגיע הרגע. בשבוע ה-36 הוא כבר מוכן ללידה, ואפילו שרירי המציצה שלו כבר מפותחים.

שבוע 37 מסמן את תחילת החודש התשיעי, וכאן תגלי בעצמך את אמיתות הפתגם – "הריון הוא שמונה חודשים ועוד שנה". כבר לא כל כך נוח להתגלגל עם עוברך הענק לכל מקום, אבל את עוד שומרת עליו טוב טוב עד לרגע המפגש שלכם. זה הזמן לבדוק בתי חולים, להחליט איפה את רוצה ללדת, להכין את הבית לתינוק ולהכין תיק לבית החולים כשיגיעו צירים. בשבוע ה-39 עוברך מקבל מהשילייה נוגדנים שיגנו עליו מפני מחלות. הוא יוסיף ויקבל ממך נוגדנים באמצעות החלב שלך, כאשר תניקי אותו לאחר שייוולד.

תכף, בעוד שבועיים לכל היותר – יגיע תאריך הלידה המשוער שלך. תתחילי להתרגל למילה הנפלאה הזו: אמא. בעוד מעט קט, זה יהיה שמך. מוכנה?