כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

צעדים ראשונים בתזונת תינוקות

הוא בחוץ והוא רעב! אבל כמה להאכיל, מתי להפסיק ואיך תדעי שהוא שבע? הנה כל מה שאת צריכה לדעת כדי להתכונן להזנת התינוק או התינוקת שלך, בחודשים הראשונים לחייהם

הנה זה בא – תינוקך הרך יצא אל אוויר העולם, והוא מוכן ומזומן להכיר אותך, ולייסד איתך מערכת יחסים קרובה ואוהבת. במידה רבה, הקשר הזה מבוסס בשלב הנוכחי על הרצון שלו לאכול ועל הרצון שלך להאכיל. הכי בסיסי, והכי חשוב. להאכיל תינוק זה התפקיד הכי מספק, מרגש, וטבעי בעולם – אבל לעיתים הוא מלווה גם בלא מעט שאלות ותהיות. בשביל זה אנחנו כאן – לענות על כולן.

יש שלש דרכים עיקריות להאכיל תינוק – להניק, להשתמש בתמ"ל או לשלב בין השניים. כמו כן, קיימת אפשרות של חלב שאוב בבקבוק כשנדרש לאמא מנוחה או במקרים נוספים שיש צורך בכך. לכל השיטות הללו יש משהו אחד במשותף והיא הצורך להקשיב לתינוק. הדעה הרווחת היום בטיפול בתינוקות היא כי יש להאכיל תינוקות על פי דרישתם, ולסמוך על ויסות מנגנוני הרעב והשובע שלהם. את סימני הרעב כל הורה מתחיל להכיר אצל תינוקו מהרגע שהם נפגשים, ובדרך כלל בכי אינו הסימן הבלעדי. קיימים סימנים כמו הכנסת אצבעות לפה, השמעת קולות מציצה, חיפוש אחר השד או הבקבוק עם הראש – עוד לפני בכי, שהוא כבר סימן מאוחר לרעב. התבונני בתינוקך – את כבר תדעי מתי הוא מוכן לארוחה.

וכמו שהתינוק יודע מתי הוא רעב – הוא יודע מתי הוא שבע. הוא מתעייף ומפסיק לינוק במרץ מהשד או הבקבוק – זה הזמן להבין שהארוחה נגמרה לעת עתה, ולא לאלץ אותו לאכול עוד בכוח.

איך נדע שהתינוק אכל מספיק?

למרות שאנו סומכים על תינוקנו שהוא יודע מתי הוא רעב ומתי שבע – במקביל נשים לב להתקדמות בהאכלה שלו ולכך שהתנהלותו היא בגדר הנורמה. בחודשים הראשונים לחיים, התינוק אמור לאכול בהתחלה בכל שעתיים-שלוש, ובהדרגה הפערים יכולים לגדול לרווח של ארבע ואפילו חמש שעות בין ארוחה לארוחה.

במקביל, כמות החלב בכל ארוחה עשויה לעלות. תינוק שניזון מהנקה בלעדית, בלתי אפשרי להעריך את הכמות שהוא צורך – אבל הגוף של האם המיניקה יספר לה כי הכל מתנהל כשורה – השדיים מלאים וגדושים לפני האכלה, ומרוקנים אחריה. תינוקות שמקבלים תמ"ל מתחילים ב-60 מ"ל בארוחה, ועם הסימנים והזמן, נראה שהם בשלים להגדלת הכמות, ונעלה ל-80 מ"ל ואז ל-100 מ"ל. אם התינוק מסיים את כל כמות החלב בבקבוק, כדאי להציע לו בארוחה הבאה יותר חלב, דבר שיאפשר לתינוק לצרוך את הכמות לה הוא זקוק. ניתן לערוך רישום של כמה אכל התינוק בכל ארוחה, כדי לעקוב אחר הרגליו.

בנוסף למעקב אחר תדירות ההאכלה וכמות החלב הנצרך, נבדוק את חיתולי התינוק. במהלך החודש הראשון לחייו, התינוק אמור להרטיב בין שישה לשמונה חיתולים ביום. גם המשקל של התינוק הוא פרמטר משמעותי. התינוק אמור להעלות כ-20 גרם ביום ממשקלו, כל יום במשך שלושת החודשים הראשונים. עקבי אחר הנתונים בטיפת החלב, והתייעצי עם האחיות במידה ומשהו לא ברור.

האם להעיר תינוק ישן לאכול?

תינוקות לעיתים ישנים שעות ארוכות בהן לתחושתנו הם "מפסידים" ארוחות, ומעלים חשש כי תזונתם עלולה להשתבש. אבל חשש זה אינו מוצדק. הגישה הרווחת היום היא כי לא מעירים תינוק לארוחה, אם התינוק ישן הוא לא רעב וגם אם נעיר אותו לאכול, לא בטוח שהוא יאכל. צריך להבין ששינה עמוקה ורציפה חשובה מאוד לבריאות ולגדילת התינוק משום שבמהלכה מופרשים הורמוני גדילה, לכן חשוב דווקא להרגיל את התינוק לישון שינות רציפות ולא להעיר אותו.

לכלל הזה יש יוצא מן הכלל, במקרה שמדובר בתינוק בעל בעיה רפואית מובהקת הקשורה למשקלו, כגון תינוק הנמצא בפגייה. במקרה זה, יתכן שבהוראת רופא התינוק יוער לארוחה – אבל עבור תינוקות בריאים, השינה גוברת על ההזנה.