כאן. בשבילכם. סימילאק

similac-icon
לוגו אבוט יצרנית סימילאק
similac-icon
similac-img

התפתחות התינוק בשנה הראשונה

המסע מתחיל – 12 חודשים של הפתעות. קבלו את כל היכולות, הרצונות, הכישורים והגירויים שילוו את השנה הראשונה בחיי תינוקכם

המסע מתחיל.
12 חודשים של הפתעות.
קבלו את כל היכולות, הרצונות, הכישורים והגירויים שילוו את השנה הראשונה בחיי תינוקכם:

חודש ראשון: בוקר טוב עולם

החודש הראשון לחייו של יוקדש להתוודעות ראשונית לסביבתו החדשה. את אמו הוא מכיר עוד מהרחם, אבל זה הזמן להתחיל לתקשר עם שאר העולם. הסימן הכי חשוב שהוא מסמן לכם הוא רעב: הוא מסמן שהוא מוכן לאכול על-ידי תנועות חיפוש, מציצת אצבעות או אגרוף וחוסר מנוחה.

זה הזמן לשים לב לרפלקסים של התינוק: הוא נולד עם רפלקס היניקה המסייע לו לפתוח את פיו לשם אכילה. ייתכן וכבר פיתח ריפלקסים נוספים כמו: פיהוק -להגדלת כמות האויר בראותיו, התעטשות – המאפשרת לנקות את אפו, סיבוב ראש לצד אחר אם נשימתו נחסמת, היכולת לזוז לאחור – מסמנן כאב או פציעה קלה, אחיזה – המאפשרת לו לכרוך את אצבעותיו מסביב לכל חפץ קטן שמניחים בכף ידו.

אם הוא בוכה, יתכן שמשהו מציק לו – גזים, פליטות, ריפלוקס או אפילו רגישות לחלב פרה. התינוק מקבל שני חיסונים התינוק בחודש זה – דלקת כבד נגיפית B – את החיסון הראשון יקבל התינוק בבית החולים במהלך הימים שלאחר הלידה. החיסון השני ניתן בגיל חודש.

 

חודש שני: מה הם מנסים לאמר לנו?

כעת כשהתינוקת מחוץ לרחם, היא משתמשת במידע שיש לה על מנת לתקשר עם הוריה, אותם היא מתחילה לזהות. מרבית התינוקות, בגיל חודשיים יהיו מסוגלים: לחייך בתגובה למגע או קול, להגיב לצלילים רמים בבהלה, בכי או השתתקות, להפסיק לאגרף את כפות הידיים, להרים את החזה מהרצפה כשהם נתמכים ביד אחת.

רוב הסיכויים שיתעוררו במהלך הלילה כמה פעמים, ובמקרה זה, כדאי כבר להתחיל לסגל הרגלי שינה קבועים שיהפכו לשגרה:

  • כדי לעזור לתינוק שמתעורר וללמד אותו לחזור לישון בצורה עצמאית, השכיבו אותו בעריסה, כשהוא מתחיל להיות רדום אך עדיין ער, אמרו לילה טוב, כבו את האור ועיזבו את החדר.
  • עשו הפרדה בין יום ללילה: ביום דאגו שהחדר יהיה מואר שתהיה פעילות בבית ובערב כדאי לעמעם את האורות, להוריד את האנרגיות והטונים בבית.

בחודש זה רצוי לתת לתינוקות מנה ראשונה מהחיסונים הבאים:

  • פלצת (טטנוס) – אסכרה (דיפטריה) – שעלת – שיתוק ילדים (פוליו)
  • המופילוס אינפלואנצה b
  • פנוימוקוק
  • נגיף רוטה

חודש שלישי: איך מעודדים פעולות התפתחות?

שלושה חודשים הוא גיל טוב להכיר לתינוק ולתינוקת את הצעצועים שלהם, מרקמים שונים ואת האנשים שסביבם. ידי התינוק פעילות מאוד במהלך תקופה זו, והן פתוחות רוב הזמן. כדי לעזור לו לפתח את שרירי ידיו, שימו רעשן בידו.

רוב התינוקות בגיל הזה כבר:

  • יוכלו להחזיק את הראש מורם באופן יציב
  • יוכלו להשמיע קולות כגון: "קו" ו"גו"
  • יושיטו ידם לחפצים
  • יתרכזו בחפץ ויעקבו אחר תזוזתו מצד לצד

יתכן שתינוקכם ישן כבר 12 עד 15 שעות ביום במצטבר, כולל תנומות. הוא לעיתים מתגלגל ומתעורר במהלך השינה. חכו מעט לפני שאתם מרדימים אותו שוב – שימו לב האם הוא מסוגל לעשות זאת בעצמו.

 

חודש רביעי: קומדיה של מתיקות

בגיל ארבעה חודשים תוכלו כבר לשמוע את הצחוק המקסים של הבייבי. זה השלב שבו נמצאים בדרך לפיתוח מיומנויות שפה, כמו גם שליטה טובה יותר בשרירים. אצל תינוקות, הגברת השליטה בשרירים מתחילה בצוואר ולאחר מכן ממשיכה במורד הגוף. הדיבור והשירה שהוא שומע מעודדים אותו לדבר בעצמו  ב"ג'יבריש", שפת קשקושים.

זה הזמן לשים לב לתדירות היציאות של תינוקכם, ולוודא שאינו סובל מעצירות. אם תדירות היציאות, מרקמן הקשה ועוויתות פניו של התינוק בעת שהוא עושה קקי, מסמנים לכם כי כך מדובר, התייעצו עם רופא הילדים. נסו להחליף את הפורמולה של התינוק. תמ"ל על בסיס חלבון מפורק באופן חלקי, דל בלקטוז כגון סימילאק קומפורט, פותח מדעית למצבי עיכול קשים.

בעיה נוספת שאותה כבר תזהו מיד – היא בעיית הפליטות או הריפלוקס, שאינה נעימה לתינוקכם ולכם. גם כאן, שיקלו להחליף פורמולה- סימילאק A.R. – תמ"ל ההופך סמיך בקיבה ובכך תורם להפחתת תדירות הפליטות. ובכל מקרה של שינוי התמ"ל יש להיוועץ ברופא הילדים או עם תזונאי/דיאטן

*HMO מסוג 2'FL, שאינו מופק מחלב אם. 2'FL הוא אחד ממשפחת ה-HMO הקיימים בחלב אם.

משרד הבריאות ממליץ בחודש הרביעי לחיי התינוק לקבל מנה שנייה של חיסונים נגד טטנוס, דיפטריה, שעלת, פוליו, המופילוס אינפלואנצה b, פנוימוקוק ונגיף הרוטה.

 

חודש חמישי: פחד מזרים וצלילים ראשונים

בסוף החודש החמישי, רוב התינוקות כבר מסוגלים:

  • לשבת בעזרת תמיכה
  • להעביר חפצים מיד אחת ליד השנייה
  • להשמיע קולות בני שתי הברות, כמו "אה-גו"
  • להשמיע צלילים מצחיקים על-ידי דחיפת הלשון בין השפתיים ונשיפה.

התפתחות התינוק והתינוקת בגיל 5 חודשים מאפשרת מודעות והכרה ביחס לאנשים מרכזיים בסביבתם, לצד חוסר אמון ופחד שהם חשים כלפי אנשים שאינם מוכרים להם. פחד זה מאנשים זרים, אשר לעתים קרובות כולל פחד מסבים ומקרובי משפחה אחרים, הוא נורמלי. למרות שפחד זה נעלם עם הזמן ואינו אמור לעורר דאגה, מוטב להציג אנשים חדשים בפני התינוק באופן הדרגתי ומבוקר.

חפשו אחר הסימנים לשיניים ראשונות: הזלת ריר, פריחות בפנים, או עצבנות כללית. תקופת גדילת השן הראשונה איננה קלה, היא עלולה לגרום לתינוק לכאב ולכם ללילות ללא שינה. יש דרכים שונות לעזור לתינוק שסובל מגדילה של שן ראשונה – התייעצו עם הרופא שלכם, וחפשו את הדרך המתאימה ביותר לכולכם.

 

חודש שישי: חצי יום הולדת שמח!

איך הזמן טס! עד סוף החודש, התינוקת תתיישב ללא תמיכה, התינוק יתחיל לחקור חפצים (לרבות כפות רגליים), על-ידי הכנסתם לפה ולהרים חפצים על-ידי "גריפתם" באצבעותיו (לכן חשוב להרחיק מהם חפצים מסוכנים)

מזל טוב, אפשר לטעום מוצקים! זה כמובן לא הסוף של ההנקה או התמ"ל, אלא תוספת בלבד בשלב זה. מומלץ להתחיל בהדרגה עם פירות, ירקות מבושלים, עוף, הודו וקטניות במרקם חלק ולאט לאט לפי יכולת התינוק לעבור למרקם פחות חלק, מזון אצבעות, עד שמגיעים לתפריט ביתי מלא (לקראת גיל שנה). יתכן שהתינוק יתרגל לטעם רק לאחר הטעימה העשירית לכן צריך סבלנות ועקביות. הטעימות הראשונות צריכות להעשות בהדרגה, לתת בכל פעם מזון חדש אחד ולחכות כדי לוודא שהתינוק לא מפתח תגובה אלרגית לאף מזון חדש. אם נדמה כי זה מה שמתרחש – פנו לרופא לייעוץ.

חרדת הנטישה נכנסת לחייהם. נפרד מחייכם. התינוקות מבינים כי האדם המוכר להם ביותר, לרוב האם, הוא אדם נפרד שמסוגל ללכת מהם. התינוק שלכם עלול לבכות כאשר תצאו מן החדר, או להתעורר באמצע הלילה בבכי, ולסרב לחזור לישון. החזיקו מעמד. זה עובר.

על פי המלצת משרד הבריאות , בחודש זה, רצוי לתת לתינוקות מנה שלישית של:

  • דלקת כבד
  • פלצת (טטנוס) – אסכרה (דיפטריה) – שעלת ושיתוק מוחין (פוליו)
  • נגיף רוטה

בנוסף, כחלק מהתמודדות עם חדירת נגיף פוליו פרא לישראל , תינתן מנה ראשונה של חיסון חי מוחלש נגד שיתוק מוחין (פוליו) (bOPV), בתרכיב.

כמו כן, בהתאם לעונה ולהמלצות משרד הבריאות – התינוק יכול לקבל שתי מנות של חיסון נגד שפעת.

 

חודש שביעי: השיניים מגיעות, תפסו מחסה

השן הראשונה יכולה לצמוח כבר בגיל 3 חודשים, אך גם בגיל 12 חודשים. הגיל הממוצע לצמיחת השן הראשונה הוא 7 חודשים – אז בידקו, האם זה קורה אצלכם? הסימנים לצמיחת שיניים כוללות ריור אינטנסיבי של התינוק ונשיכת ידיו. עלולה להופיע תפרחת בסנטר בעקבות הרוק והתינוק עשוי להיות רגזן עקב הרגישות בחניכיים. כדי להקל אפשר לתת נשכן מקורר.

הנקה או תמ"ל עדיין מהווים את עיקר תזונתו של התינוק, אבל אחרי שהתחיל בטעימות בחודש שעבר, הוא ממשיך להחשף לעולם המופלא של האוכל. תינוקת בגיל זה כבר מסוגלת לשבת בכיסא גבוה, לגעת ולחוש את האוכל. היא בטח כבר רוצה לאחוז בכפית לבד, לשים אותה בפיה או להכות בעזרתה במגש.

המשיכו להגיש מחיות של ירקות, פירות, עוף או בקר,  מזונות רכים וחתוכים כמו אבוקדו, פסטה רכה, גזר מבושל, שקלים לאחיזה.

התינוקות מתחילים לזחול ובקרוב יעמדו תוך השענות על רהיטים בבית – זה הזמן למגן את הבית ולהפוך אותו בטוח. עכשיו צריך להרחיק רהיטים מסוכנים, לקבע חלקם לקיר, לדאוג כי התינוק לא יצליח לפתוח מגירות, ולהרחיק כל מה שמסוכן לבליעה או אחיזה.

 

חודש שמיני: פארק הזוחלים

בגיל שמונה חודשים סביר להניח שהתינוק והתינוקת זוחלים וחוקרים את העולם שסובב אותם, והכל מעניין. עודדו אותו לזחול על ידי כך שתחזיקו את הצעצוע האהוב עליו בטווח ראייה, כשהוא מתקדם לעברכם במהירות או מטייל בין רהיטים כדי להגיע אליו.

אפשר להציג לתינוק בן 8 חודשים מוצרי חלב לא ממותקים, כמו גבינה לבנה, גבינת קוטג' ויוגורט. עם זאת, יש להקפיד להמנע מלתת חלב פרה ניגר עד לגיל שנה. חשוב שמוצרי החלב לא יהוו חלק מרכזי בתפריט התינוק כיוון שהם דלים בברזל.

זו בדיחה ידועה על חשבונן של אמהות, שהמילה הראשונה של רוב הילדים היא "אבא". בחודש הזה, תוכלו לגלות אם יש בה גרעין אמת. אכן סביר כי הילד יצליח להגות את ההברות המרכיבות את המילה, אבל הוא כנראה עוד לא ממש מבין את משמעותה, אז אין מה להעלב, אמא.

 

חודש תשיעי: עמוד או שאני תינוק!

בגיל 9 חודשים התינוק כנראה יהיה מסוגל:

  • להתרומם בכוחות עצמו לתנוחת עמידה
  • ללכת תוך הישענות על הרהיטים
  • לאחוז בחפצים עם האגודל והאצבע – "אחיזת צבת"
  • לנער, להטיח, לשמוט ולזרוק חפצים
  • לזהות צלילים שונים
  • לנופף לשלום
  • להבין את משמעות המילה "לא"
  • למחוא כפיים ולהשתתף באופן פעיל במשחקים כמו "קוקו"

תוכלו לעזור להתפתחות המוחית שלו על ידי כך ש:

  • תקריאו לו סיפורים תוך שאתם מצביעים על שמות החפצים המוזכרים בהם
  • המשיכו לעבוד על קואורדינציית עין-יד, במשחקים כמו "קוקו" ו"סבתא בישלה דייסה".
  • למדו את התינוק משחקים שונים המשלבים שירה ומחיאות כפיים

 

חודש עשירי: מעניין פה

בגיל 10 חודשים, התינוקת בדרך כלל יכולה  ללכת כשאתם תומכים בה ומחזיקים את ידיה, לומר "אמא" ו"אבא" – ולהבין את המשמעות ולעמוד תוך תמיכה באדם או רהיט. היא מתעניינת יותר ויותר בסביבתו – יוצרת אינטרקציות עם זרים יותר מפעם, מפגינה את יכולותיב החדשות ונהנית מהמגע עם הסביבה. עודדו אותה להמשיך, קחו אותו למקומות חדשים והציגו בפניו את העולם.

היא ממשיכה להתענג על אוכל מוצק, ואתם מתנסים בעוד ועוד מזונות שאפשר להציע לה, כל עוד המרקם רך ואין סכנת חנק. האם היא כבר טעמה הכל מהרשימה הזו?

  • מחיות של פירות מרוסקים (תפוח, אגס, אפרסק, בננה)
  • מחיות של ירקות מבושלים (אפונה, בטטה, תפוח אדמה, גזר)
  • ביצה קשה, חתוכה ומרוסקת
  • קציצות רכות של עוף או בקר
  • פסטה
  • אורז
  • קרקרים לתינוקות

 

חודש 11: המוח הגדל

התינוקות מתפתחים בקצב שונה, אך התפתחות בגיל 11 חודשים בדרך כלל כוללת את היכולות הבאות:

  • לשתות מכוס
  • ללכת כאשר מחזיקים בידו האחת
  • לומר מילה נוספת פרט ל"אמא" או "אבא"
  • להצביע לעבר חפץ על מנת לבקש משהו

התינוק "מטייל" – הולך תוך הישענות על הרהיטים – והוא עומד על סף צעידת הצעד הראשון בכוחות עצמו. ייתכן שהעמידה תגרום לו הנאה רבה כל כך עד שהוא לא ירצה לשבת. הוא ירצה לעמוד בכסא הגבוה ובאמבטיה. תופתעו למצוא אותו מנסה לטפס במדרגות מבלי לדעת איך לרדת בחזרה. הוא עשוי אפילו לנסות לעשות את הצעד הראשון לבדו.

התזונה שתינוקכם מקבל חשובה להתפתחות המוח שלו בשלב זה כמו גם ליתר מערכות הגוף. חומצות שומן  DHA, , לוטאין וברזל הינם רכיבים החשובים להתפתחות המוח. DHA הינה חומצת שומן מסוג אומגה 3 הנמצאת בדגים כמו סלמון, מקרל וטונה. ניתן לשלב דגים בתזונת התינוק, במרקם מתאים, החל מגיל 6 חודשים. לוטאין הוא נוגד חמצון אשר נמצא בריכוזים גבוהים במוח, באזורים הקשורים לתהליכי למידה וזיכרון. במזון, ניתן למצוא אותו בירקות צהובים, כתומים וירוקים ובמידה ואת משתמשת בתמ"ל, ניתן למצוא לוטאין גם בסימילאק גולד בכל השלבים. בנוסף, במקביל לתוסף הברזל אותו ממשיכים לתת עד גיל 18 חודשים, תזונת התינוק צריכה להיות כזו המבוססת על מזונות עשירים בברזל כמו הודו, בקר ועוף.

 

חודש 12: יום הולדת יש רק פעם בשנה!

לקראת סוף השנה הראשונה, התפתחות התינוק שלך ממריאה כשהוא מתחיל לחשוף את האישיות המתגבשת. התינוקת עוברת שינויים פיסיים והופכת לפעוטה, אז זה הזמן להתכונן לקפיצת הגדילה הבאה

התפתחות תינוק בן שנה, מובילה אתכם לצעדים ראשונים של חיברות. בשלב זה, אתם יכולים להפגיש את תינוקכם עם תינוקות נוספים, אך אל תצפו לאינטראקציה – הם ודאי ישחקו זה לצד זה, אבל המפגש תורם לתחושת הבטחון ומרגיל אותו לסביבתם של בני גילו.

זה השלב שבו אפשר לעבור מבקבוק לכוס לפעוטות בהדרגה ולהציע מגוון מזונות ומרקמים, הוא מסוגל לאכול מזון אצבעות בכוחות עצמו ולהנות מהתפריט המשפחתי. בגיל שנה מותר לתת דבש וחלב ניגר שהיו אסורים עד לשלב זה.

רוב התינוקות בשלב זה:

  • עושים צעד ראשון
  • אומרים מילים נוספות חוץ מ"אמא" ו"אבא"
  • מדברים במשפטים ב"שפת תינוקות"
  • מחקים את הוריהם

יום ההולדת הראשון, שנחגג בחיק משפחה או עם חברים, הוא הזדמנות מצוינת לתינוק בן שנה להשוויץ בכל יכולותיו אלה, ולקבל עליהן מחיאות כפיים סוערות.

החודש מלווה גם בכמה דקירות ב"טיפת חלב", שישלימו את חיסוני תינוקכם לשנה הראשונה. משרד הבריאות  ממליץ לקבל מנה רביעית של פלצת (טטנוס) אסכרה (דיפתריה)-שעלת, שיתוק ילדים (פוליו), המופילוס אינפלואנזה (b) מנה שלישית של חיסון נגד זיהומים פנוימוקוקיים, ומנה ראשונה של חיסונים נגד חצבת-חזרת-אדמת (MMR) ואבעבועות רוח.